U trendu

Pomoć predškolcu u sklapanju prijateljstva (1)

Deca su često prijateljski nastrojena prema vršnjacima i vole da sklapaju prijateljstva, ali ima i onih stidljivijih, povučenijih, kojima to ide prilično teško. Tada u pomoć mogu da priskoče roditelji – blago, nenametljivo, tek da pokažu detetu koliko prijateljstva mogu da budu lepa.
Bitno je to da ništa ne sme da ide na silu. Ako roditelji teraju dete da se druži, ako ga previše izlažu društvu druge dece, a mališan se u takvim situacijama oseća nelagodno, to bi moglo da dodatno poveća problem. "Fora" je pružiti detetu neko nenametnuto lepo iskustvo u društvu vršnjaka, tako da ono samo poželi još takvog iskustva. Nije loš početak odabrati neko dete koje je vaš mališan pomenuo u pozitivnom smislu (dete vaših prijatelja, neko koga vaš sin ili ćerkica znaju iz vrtića, iz parkića, iz komšiluka…), pitati ga da li bi voleo da pozovete to dete da se igra s njim (vaše dete će se osećati sigurnije na sopstvenom terenu), i onda organizovati celu stvar.
Najbolje je da ta prva zajednička igranja budu s tim nekim detetom koje vaš mališan poznaje, dobro je da je u pitanju vršnjak, ili možda neko malčice stariji – starije dete moglo bi da pokaže više inicijative. Prva igranja ne bi trebalo da traju duže od sat-dva, tako vašem detetu neće biti previše, a moglo bi da poželi da igranja bude još.
Nije loše ni unapred planirati igre za decu i odabrati nešto što vaše dete voli da radi i u čemu je dobro; tako će se osećati manje nesigurnim, želeće da pokaže šta ume. U onim igrama za koje su potrebni različiti materijali, trebalo bi da tih materijala bude dovoljno za oba deteta, tako da ne moraju ništa da dele ako to ne žele.
Kad se o igri s nekim koga vaše dete ne poznaje baš dugo radi, nije dobra ideja ostaviti mališane da se sami igraju i nadati se da će sve biti kako treba. Svakako da im se ne treba svaki čas mešati, ali je dobro biti u blizini za slučaj konflikta, ili za slučaj da deci postane dosadno, a nemaju ideju šta bi još mogla da rade. Roditelji bi trebalo da pokrenu stvar, a zatim da se malo udalje tako da deca imaju izvestan osećaj slobode, ali i sigurnosti jer je neko stariji dovoljno blizu.

Napišite komentar