Poreklo ili talenat: Stela Makartni

Deca poznatih roditelja nailaze na malo prepreka u životu: za njih su mnoga vrata otvorena, posebno kada je reč o profesijama kojima se bave roditelji. Tako će deca glumaca biti glumci, muzičara – muzičari, što često povlači (ponekad opravdan) komentar da je odsustvo talenta zamaskirano slavnim imenom. No, ponekad se desi da se (različiti) talenti zaista steknu u krilu jedne porodice.

Takav primer predstavlja Stela Makartni, ćerka jednog od Bitlsa, Pola Makartnija. Ova devojka (rođena je 1971. godine) već se niz godina uspešno bavi modnim dizajnom. Na naslovnim stranama prvi put se našla 1995, u vreme kada je diplomirala na čuvenom londonskom Central St Martins College of Art & Design. Njen „diplomski“ je bio modna revija na kojoj su, između ostalog, učestvovale i manekenke poput Naomi Kembel i Kejt Mos.

Makartnijeva je ubrzo našla odgovarajući posao: u martu 1997. zaposlila se kao glavni dizajner u francuskoj couture kući Chloe. Nova zaduženja sama stižu: početkom 2000-te, modna kompanija Gucci angažuje Stelu za kreiranje modela od kože, sa namerom da ustanovi njenu autentičnu dizajnersku etiketu.

Da je mlađana Stela uspela, svedoči i sve veća potražnja za njenim modelima. Ona je dizajnirala Madoninu venčanicu (sasvim prirodno, uzevši u obzir da Stela Madonu privatno oslovljava sa Melly).

Kritičari njen stil opisuju kao eklektičnu mešavinu poetskog sa „grubljim“ izgledom rok zvezde. Nakon smrti Linde Makartni, Stela se angažuje u borbi za prava životinja, sledeći majku. To se odrazilo i na stil njenog modnog mišljenja: modeli iz kolekcije proleće 2001. bili su prekriveni slikama konja i majmuna. Prilično ekstravagantno, ali i očekivano od nekog kome je staza do zvezda (uz nesumnjivo uložen napor) ipak bila unapred utabana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.