Poroci: pušenje (1)

Pušenje je navika oko koje se vodi bitka već godinama. Sa jedne strane su lekari, nepušači, ekolozi – svi oni koji tvrde (sa razlogom) kako je pušenje štetno i nepotrebno; u suprotnom taboru su, pre svega, uživaoci ove veštine i, naravno, velike kompanije koje žele da što bolje plasiraju svoj proizvod.

Na reklamama se često može videti lepa žena koja uz čašu dobrog pića konzumira i cigaretu, čineći to elegantnim potezom ruke. Ovo „pozerstvo“ za mnoge devojke je startna pozicija kada su cigarete u pitanju, uz nezaobilazan konformizam i saobražavanje sa vršnjačkom grupom. Sa godinama „staža“, prvobitni pomodni i pozerski momenti lagano iščile, pa naposletku pušenje postaje svakodnevna navika, poput uzimanja hrane. Kampanje protiv pušenja poseduju još jedan dodatni adut, bar kada je reč o ženama. Oštra kritika upućuje se ženama koje konzumiraju cigarete dok su u trudnoći i navode se štetna dejstva nikotina po zdravlje žene i ploda.

Sa one strane svih debata o pušenju, realnost upućuje na sve striktnije regulative mogućih situacija u kojima je upotreba cigareta dozvoljena. Međunarodne avio-kompanije smanjuju broj letova na kojima je pušenje dozvoljeno, mnoge ozbiljne firme u svoju poslovnu politiku uvode stavku o zabrani pušenja. Pojedini menadžeri čak izlažu teoriju po kojoj odlazak na pauzu radi pušenja krajnje negativno deluje na radni učinak: pored faktičkog gubljenja vremena, jednom uspostavljena koncentracija slabi i stvara se tenzija između nepušača i pušača. Potonje posebno važi u slučaju kada pušač konzumira cigarete u zajedničkoj prostoriji. Sa druge strane, pušači se često žale na to da ih kolege maltretiraju, popreko gledaju i savetuju „da prestanu“ sa tom bespotrebnom navikom.

Obe strane čvrsto se drže svojih argumenata i čini se da jedinstvenog rešenja nema. U međuvremenu, lik glamurozne holivudske dive teških kapaka koja drži dugačku tanku cigaretu među tankim prstima i dalje nastavlja da privlači nove generacije devojaka; ili da, pod uticajem brojnih antikampanja i slogana o zdravlju, bledi do konačnog nestajanja?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.