U trendu

Posao i način izražavanja

Skoro svakome je u nekoj prilici rečeno da pazi šta priča. Međutim, nije bitno samo šta se priča, već i kako se to čini. Način na koji se izražavate može biti bitan u svakom segmentu života, a kad se radi o poslu, može čak da odredi i hoćete li napredovati u karijeri ili ćete ostati na poziciji na kojoj ste počeli i onda kada oni s manje staža od vas dobiju unapređenje i povišicu.
Jedan od mogućih problema može da bude neformalno izražavanje, naročito ako je vaš posao nešto gde je bitno da vam klijenti veruju – recimo, službenik ste u banci. Možda će poneko misliti da je simpatično što koristite sleng, ali ćete većini klijenata izgledati neozbiljno i mogli bi, samo zbog toga, da se opredele za neku drugu banku. Na poslovnim sastancima sleng takođe nije dobrodošao. Povremen smisao za humor može da bude dobar, kako bi se ljudi opustili i kako bi se smanjila tenzija (ako je ima), ali će neformalno obraćanje najčešće biti shvaćeno ili kao neozbiljnost ili kao nepoštovanje. Može doći do izvesnog izostanka formalnosti među onima koji se već odavno znaju i u privatnom životu, ali je bezbednije da sa sigurnošću saznate da je i vama to dopušteno (najčešće će vas neko sam pozvati da pređete na takav način komunikacije) pre nego što i vi to učinite. Psovke i bilo kakav oblik vulgarnosti najbolje je izbegavati.
Još jedan od mogućih problema jeste ako vam gramatika i pravilno izražavanje baš i nisu jača strana. Nije nemoguće naći čak i vlasnika neke firme koji ne ume da sastavi prostu proširenu rečenicu, ali to nije nešto čemu bi trebalo težiti. Čak i odlične ideje, ako se izlože nepravilnim jezikom, zvuče drugorazredno.
Korisno je i da ste sposobni da svoje ideje izložite ukratko. Nije ništa neobično da se neko unervozi pa da se trudi da ne dođe ni do trenutka tišine, ali to onima koji ga slušaju može zvučati kao brbljanje. Bolje je reći kratko i jasno ono što imate, a onda drugoj strani prepustiti da kaže svoje – nekada će vas sagovornik testirati, namerno pokušavati da vas učini nervoznim time što će ćutati.
U nekim situacijama bitno je pokazati odlučnost i sigurnost. Ako često izgovarate "možda", "verovatno" i slične reči, delovaćete nesigurno, i to u situaciji kada to nije poželjno; recimo, onda kada firma treba da odluči hoće li biti realizovan vaš projekat ili projekat vaše koleginice koja s punom sigurnošću govori o dobitima koje će njene ideje doneti preduzeću. Reči kao što je "možda" i "verovatno" treba čuvati samo za one prilike kada zaista niste sigurni da ste u pravu, a jeste sigurni da će vam biti neophodan uzmak ako nešto pođe kako ne treba.
Ni sami niste sigurni kako zvučite drugima, a niko ništa ne komentariše? Pitajte povremeno (nipošto svaki čas – izgledaćete nesigurno!) nekoga kome verujete kako mu/joj je delovao vaš nastup. Možete se i raspitati kod svojih pretpostavljenih kako biste mogli da poboljšate svoje umeće komunikacije da biste bolje predstavljali firmu. Vaše interesovanje za usavršavanje neće proći nezapaženo, a možda ćete i dobiti korisna uputstva ili čak biti poslani na neki kurs i tako naučiti nešto što će vam biti od velike koristi u poslu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar