Posao koji vam znači (2)

Pisali smo o sve češćoj težnji ljudi da pronađu posao koji neće raditi samo za platu, posao na kome neće biti tretirani samo kao šrafovi u mašineriji, već onaj koji će im doneti zadovoljstvo da se ispolje kao ličnosti i da im i nakon posla ostane dovoljno energije i vremena za ostale bitne aspekte života. Kako do takvog posla – i koji je to uopšte posao?
Da biste našli takav posao, neophodno je prvo preciznije odrediti kakav posao tražite. Danas postoje mnogobrojna uputstva kako da se predstavite kao idealan kandidat kakvog poslodavac traži, kako da se uklopite u sistem i iz njega izvučete što više, kako da se po principu opstanka najjačih izborite da budete na vrhu lestvice, ali nedostaju uputstva kako da u svemu tome ostanete svoji. Vi se prilagođavate, i prilagođavate, i snalazite – i to ume da traje toliko dugo, dok se borite za opstanak, da više i ne znate ko ste vi zapravo i šta želite, znate samo da se uz sve materijalno što ste stekli (ako ste uopšte nešto stekli) ne osećate srećno ni ispunjeno.
Dakle, šta je ono do čega vam je najviše stalo? Šta vam najviše znači? Napravite listu deset najbitnijih dostignuća u svom životu (ne moraju da budu dostignuća za Nobelovu nagradu, može i otkrivanje fenomenalnog recepta za palačinke koje potom u slast pojedete, i svi koji probaju vaše palačinke vas pitaju za taj recept), i pored svake stavke zapišite šta je to u njoj što vam je toliko bitno. Ova mala vežba služi tome da otkrijete šta je to što je za vas lično najvažnije – posao različitim ljudima znači različite stvari i treba otkriti šta je to što je vama lično najbitnije.
Sledeća stvar koja je bitna jeste da odredite šta je to što vas čini jedinstvenom. Svako ljudsko biće ima neke sposobnosti i vrline koji ga čine onim što jeste. Teško da ćete biti srećne na poslu ako nemate priliku da na njemu upotrebite svoje sposobnosti, ako imate utisak da radite nešto što bi i dresirani majmun mogao da obavi.
Sutra pročitajte šta ako ni same niste svesne koje su to vaše posebne sposobnosti, kao i koje su preostale potrebne stvari da biste dospele do posla koji vam znači više od plate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.