Posao, posao (i samo) posao

U lokalnom kontekstu i dalje važi univerzalno pravilo „dobro je što manje raditi“. Međutim, postoje individue koje se rukovode sasvim suprotnim načelima. Žene su posebno sklone tome da savesno i uredno obavljaju svoj posao u sklopu s bremenom obaveza u porodici i nizom drugih sitnih dužnosti. Takve osobe s vremenom potpadnu pod kategoriju workaholic, sa simptomima poput apsolutne odgovornosti, otpora prema godišnjem odmoru ili odbijanja da se uzme bolovanje.

Uzroci ovakvog ponašanja su dvojaki: pre svega, posvećenost poslu, ali i strah da se taj posao ne izgubi ili želja da se steknu čvrste pozicije. Međutim, to ne znači da svaki godišnji odmor predstavlja šansu za otkaz. Naprotiv, istraživanja pokazuju da su zaposleni nakon pravog i dobrog odmora u velikoj meri produktivniji. Isto važi i za bolovanje. Ukoliko nastavite da ignorišete grip/prehladu i da istrajno idete na posao, velika je verovatnoća da će vam uskoro samo biti gore (a možete zaraziti i kolege).

Pred odlazak na godišnji odmor, radno okruženje treba dobro pripremiti na svoj izostanak: podeliti kolegama zaduženja, završiti sve hitne obaveze i uopšte obaviti standardne procedure rastanka sa radnom sredinom. Naravno, nakon toga treba zaista zaboraviti na email, mobilni telefon i slične spravice koje mogu uznemiriti/ometati za vreme odmora: kolege će se sasvim lepo snaći i bez vas, dok će obnavljanje energije na planini/moru sjajno uticati na vašu produktivnost.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.