Posao vaših snova

Koliko ljudi znate koji vole svoj posao? Čini mi se, premalo. Čitava stvar čak dobija izgled epidemije. Razvojem tehnologije nastalo je mnogo različitih radnih mesta i lako je dospeti na pogrešno. Zamislite da se ujutru budite, skačete iz kreveta i jedva čekate da radite. Nemoguće? Nik Vilijams, autor knjige „Posao za koji smo rođeni“, kaže da je moguće. Evo par vežbica koje on preporučuje.

Setite se svog detinjstva. O kojim poslovima ste sanjali kada ste imali 6, 10, 12 godina? Šta je zaokupljalo vašu pažnju? Koje igre ste toliko voleli da niste želeli da ih prekidate – timske igre, tihe društvene igre, slagalice? Šta možete izvući iz svega ovoga? Šta god vam pruža uživanje i zadovoljstvo predstavlja putokaz ka poslu za koji ste rođeni.

Kada biste dobili na lutriji, šta biste uradili? Kako bi želeli da provedete dan (tj. šta biste radili od onog trenutka kada vam dosadi da ležite u krevetu i da jedete čokoladu)? Šta god da je u pitanju, zašto to ne biste radili i ovako? Možda bi kao pobednik lutrije i postupili drugačije, ali ako je to ono što zaista želite, možete to ostvariti i sada. Samo će potrajati malo duže.

Šta je ono što je zaista vredno za vas? Ponovo se povežite sa stvarima koje u vama bude strast. Gledano na duge staze, uspeh ne znači samo dobar posao, već vaš stav prema tom poslu. Ako volite svoj posao, mnoge stvari će vam biti lakše i lepše, a vi ćete biti srećniji.

Prema Niku, razlog zbog koga se mnogi od nas ne bave poslom koji vole jeste strah. Mislimo da smo jednostavno tu gde jesmo i da sebi ne možemo da priuštimo nikakve promene. Ustvari, nije reč o novcu, reč je o tome da smo uplašeni: „Želimo da sebe držimo u komfornoj zoni, u zoni gde nam je sve poznato – čak iako se tu osećamo očajno.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.