Posećujete li vidovnjake?

Svakom (dobro, skoro svakom) od nas je neko bar jednom gledao u dlan, ili u kafu, ili u karte (ne mislimo na varanje u igri). Bez obzira na to da li verujemo u takve stvari, s interesovanjem smo slušali šta imaju da nam kažu, jer – nikad se ne zna! Ipak, velika je razlika između toga da vam komšinica „priviri“ u šoljicu kafe i posete „vidovnjaku“ koji će vam to papreno naplatiti.

Ostavili ste „novce i novce“ raznim vidovnjacima, pokušavajući da saznate šta vas čeka i šta vam je činiti? Neki od njih nisu vam „potrefili“ ama baš ništa, i njih ste batalili; neki su vam predviđali sve same katastrofe i, iako nisu bili toliko daleko od istine, batalili ste i njih – ko još želi da sluša o ružnim stvarima? Konačno, naišli ste na „pravog“: ne pogodi sve, ali vam uvek priča lepe stvari, pa sa nestrpljenjem iščekujete budućnost.

Utešite se; niste jedina koja se tako ponaša. Veoma veliki broj muškaraca i žena (uključujući i one svetski poznate) posećuje ovu ili onu vrstu vidovnjaka i pita ih za savet. Pogotovo danas, kada se život, i kod nas i u svetu, čini sve nesigurnijim. Osećamo se izgubljeno, a niko zaista ne zna šta nam je činiti; spremni smo prilično da platimo ukoliko nas neko ohrabri i posavetuje nas. „Vidovnjaci“ baš to koriste.

Koliko je, zapravo, vaš omiljeni vidovnjak pogodio? Nebitno. Ukoliko je vešt, ubediće vas da je on u pravu, a da vi grešite (- Brat će vam mnogo pomoći. – Ali ja nemam brata. – Onda muškarac koji se prema vama odnosi kao da vam je brat; razmislite i videćete da sam u pravu.), i vi ćete prihvatiti njegovo objašnjenje i složiti se s njim, zato što želite da prihvatite. Želite da vam, u ovim nesigurnim vremenima, neko kaže da će sve biti u redu, da ćete dobiti dete, naći muškarca svog života, da je nekom zaista stalo do vas, da će vam se snovi ispuniti. Zar je ta želja toliko loša?

Sigurno da nije. Ipak, upitajte se: da li vam je toliko stalo da čujete lepe i uverljive reči da ćete platiti velike količine novca za to? Novca koji biste, možda, mogli znatno pametnije da uložite? Ili biste ipak mogli da se osvrnete oko sebe, potražite podršku prijatelja, roditelja, vama dragih osoba – a ne od osobe koju plaćate da vam za kratko vreme ispriča gomilu lepih stvari? Razmislite. Odluka je na vama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.