Poslovni intervju – čas prvi: vizuelno predstavljanje

Ostavljanje dobrog utiska tokom intervjua za budući posao zahteva da izgledate samopouzdano, impresionirate „one preko puta“ svojim znanjem i stvorite generalnu sliku o sebi kao osobi koja je kvalitetna i na koju se u svakom trenutku može osloniti. Toliko zadataka … a najčešće malo vremena. Pored toga što pričate/prezentujete, podjednako je bitan i način na koji nosite sebe.

Vizuelna dimenzija vaše pojave veoma doprinosi slici koju stvarate, ali je i moguća suprotna situacija – da pokvari celokupan utisak. Socijalni psiholog Albert Mahrabijan tvrdi da je 55% sadržaja prve impresije vezano upravo za vizuelni utisak (odevanje, body language), 38% otpada na audio komponentu (boju glasa, govornu intonaciju, akcentuaciju), a da „tričavih“ 7% odlazi na ono što zapravo govorite. Stoga – razmislite dobro o svom izgledu!

Dva osnovna elementa odevanja su boje i linije. Za početak, potrudite se da boja vaše garderobe ne bude upadljiva – odlazak na poslovni razgovor u drečavo roze kompletu (sve i da je u pitanju act of rebellion) neće ostaviti vašeg poslodavca u ekstatičnom stanju. Boje koje birate treba da budu neutralne, ali i da se slažu sa vašim tenom/kosom. Upadljivi detalji poput zlatne dugmadi ili ogromnih naušnica takođe nisu poželjni. Naravno, sve zavisi od profila posla, i pomenuti saveti se odnose na uobičajene varijante (ako ste rešili da radite u cirkusu svakako odaberite šarene i šašave odevne predmete).

Nikako nemojte nositi stvari koje su preuske/preširoke, jer obe alternative ne izgledaju profesionalno. Ukoliko vaša telesna konstitucija podrazumeva zaobljenije konture, ne treba birati stroge geometrijske paterne, već mekše linije i vazdušastije dezene. Kombinacija više tamnih odevnih elemenata sa jednim kontrastirajućim po pravilu je uspešna.

Ukoliko ste dovoljno uporni, možete proveriti (formalno ili nezvanično, na licu mesta) da li vaša buduća firma ima tzv. dress code.

Naposletku, ukoliko vam je previše komplikovano da sami kreirate svoj izgled, pozovite prijatelje u pomoć – pogled sa strane ponekad može biti višestruko koristan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.