Postanite volonter

Završili ste fakultet i tražite posao. Prva ozbiljna ponuda je tu, zadovoljavate i ispunjavate uslove koji su vezani za obrazovanje, ali fali vam ono što se podjednako ceni kao i diploma – iskustvo. Ukoliko još nije kasno da preduzmete nešto povodom toga, postanite volonter. Pronađite onaj volonterski posao u kome ćete biti posebno motivisani, jer ako tako ne bude, neće biti ni uspeha.

Kako volonterski rad podrazumeva rad bez materijalne nadoknade, verovatno se pitate što biste vi uopšte radili negde nekoliko sati dnevno „ni za šta“. Volonteri rade iz altruizma, iz čiste ljubavi i želje, i mnogo je drugih razloga koji nisu materijalne prirode. Stoga je jako bitno da odaberete ono što vas posebno zanima, a plata će vam biti dragoceno iskustvo, koje će vam kasnije u životu sigurno zatrebati. Ne zna se hoćete li ostati u istom polju delanja ubuduće, tj. hoćete li menjati svoju karijeru iz korena i preći na neki drugi potpuno drugačiji posao, ali poznanstva koja ćete steći dragocena su posebno za vaše samopouzdanje, razvijanje komunikativnih sposobnosti (pogotovo kod onih koji nisu baš društveni) i za opštu upućenost u aktuelnosti koje su oko vas.

Kada rešite da počnete sa volonterskim radom, pre nego prihvatite ponudu firme koja traži volontere, prvo saznajte nešto o samoj firmi: koliko godina postoje, kakva im je reputacija i da li će vam pomoći u vašoj struci i daljem napretku. Posao, kao i vaši radni zadaci, trebalo bi da su jasno opisani. Ako i nisu, napišite ih vi sami i obavezno dodajte podatak koliko sati možete da odvojite za rad. Iako ćete raditi za džabe, to ne znači da obaveze shvatite olako. Budite korektni, prihvatite posao krajnje ozbiljno i ispunjavajte vaše obaveze. Ako ne izvršavate ono šta ste na početku pristali, možete ceo tim da poremetite. Vi ste jedna karika u lancu koja može da ustalasa sve ostale ako ne ispunjava očekivano. Imajte to u vidu. Sa druge strane, ne plašite se da se suprotstavite ako vam nešto ne odgovara. Ponekad će možda neke kolege pokušati da vam prebace deo njihovog posla kao vaš zadatak – nemojte to trpeti, vi ste tu dobrovoljno i ako ne dobijate platu, ne znači da niste ravnopravni član tog tima.

Na kraju vašeg rada u toj firmi, obavezno sa sobom ponesite preporuku i dodajte je svojoj biografiji prilikom sledećeg razgovora za posao. Pored toga što je dobro kao poslovno iskustvo, volonterstvo vam donosi priliku da iznesete slobodno svoje ideje, da probate nešto novo, da se izkažete na drugačiji način. Možete učiniti nešto veliko i osećati se divno kada pomognete nekome, ako ste recimo volonter u Crvenom krstu ili raznim humanitarnim organizacijama. Pratiće vas pozitivna energija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.