Povratak na posao nakon rađanja

Rodili ste dete i neko vreme ste bili zauzeti brigom o njemu. Sada želite da ponovo počnete da radite (nećemo ovom prilikom o tome koliko je problematično u bilo kojim okolnostima doći do posla, naročito ako ste majka s bebom). Pre povratka na posao ne bi bilo loše razmisliti o nekim stvarima.
To što se vraćate na posao ne tiče se samo vas i vaše bebe već i vašeg partnera. Zato ne bi bilo loše prethodno razgovarati s partnerom i unapred se dogovoriti o organizaciji života i novoj raspodeli obaveza. Dok ste bili kod kuće po ceo dan, verovatno je velika većina kućnih poslova bila na vama, ali ako ćete sad i vi da radite, naročito ako će to biti posao s punim radnim vremenom (verovatnije je, s prepunim radnim vremenom), nećete imati snage da nakon posla sami izvršavate sve obaveze oko bebe i kuće. Niti bi bilo fer da to vaš partner očekuje od vas. Da ne bude zabune, ne predlažemo vam da unapred počinjete svađu, samo da se, koliko je moguće, dogovorite o fer raspodeli obaveza.
Nemojte se osećati krivom, niti kao loša majka i domaćica, jer želite da ponovo radite (i da, po mogućnosti, nakon posla ne „krepate“ jer se od vas očekuje da se sami bavite detetom i kućom). Ima žena koje žele da budu majke i domaćice i to im je dovoljno, ali ima i onih koje žele i profesionalnu karijeru uz sve to, i tu nema ničeg lošeg. Osluškujte svoje želje – ako ste srećni i osećate se ispunjeno, to se neće dobro odraziti samo na vas već i na vaše dete i vašeg partnera.
Na vreme se pobrinite da dete ima ko da čuva dok ste vi na poslu. Znatno lakše reći nego učiniti, znamo, ali povratak na posao vas nimalo neće usrećiti ako sve vreme ludite od brige šta se dešava s vašim mališanom (brinućete u svakom slučaju, samo je ipak znatno lakše ako je bepče s nekim kome verujete).
Pitanje finansija. U većini slučajeva danas je neophodno da oba partnera rade, naročito ako imaju decu – za decu je potrebno mnogo toga. Međutim, i čuvanje dece takođe košta, pa bi bilo dobro izračunati šta vam se finansijski više isplati, ići na posao i dobijati platu (i deo izdvajati na čuvanje deteta dok vi niste s njim), ili da ostanete kod kuće i tako uštedeti na troškovima za bebisiterku. Ipak, nije loša ideja razmišljati dugoročno: možda trenutno računica za povratak na posao i nije baš neka, ali bi vam nastavljanje karijere ipak moglo prijati, a vraćanje na radno mesto ranije umesto kasnije moglo bi da vam poveća šanse da u budućnosti lakše napredujete. Zvuči vam iluzorno i kao samozavaravanje da razmišljate na takav način? U suštini, nije, jer ne možete ni očekivati bilo kakav uspeh ako u startu sebe ograničite pesimizmom.
Za šta god da se na kraju opredelite, mi vam želimo sreću, kao i da vam vaš izbor pruži najveće moguće zadovoljstvo i radost.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.