U trendu

Povratak na posao

Dešava se da žena sticajem okolnosti (bolest, rođenje deteta, nešto treće, četvrto, peto…) neko vreme ne radi, a onda poželi da se vrati na posao. Pre toga postoje stvari o kojima bi trebalo razmisliti kako bi povratak doneo najviše moguće radosti i uživanja.
Odmah da kažemo: samo će u idealnom slučaju biti moguće razmotriti sve navedene stavke, u praksi nešto od toga jednostavno neće biti izvodljivo. Zato predlažemo da u razmatranje uzmete one delove koji se mogu primeniti u vašem slučaju.
Biće, naravno, neophodno kalkulisanje s već postojećim obavezama: obavezama prema deci, partneru, dodatnim aktivnostima koje imate u životu, moguće je da imate i jedan ili više hobija… Može se desiti da nečega morate da se odreknete kako biste uopšte imale vremena za posao. O želji da ponovo radite trebalo bi razgovarati s vašom porodicom; nemojte im samo saopštiti, bez ikakve najave, da ste rešile da se vratite na posao. Ovo ne znači da od želje za poslom treba da odustanete ako je, recimo, vaš muž od onih koji bi dreknuli: „Ti sada ima da se brineš o kući i deci, kakav te posao spopao?!“, ali ne bi trebalo ni samo da u nekom trenutku kažete: „Ja od sutra ponovo radim i baš me briga šta vi o tome mislite“ (ne mislimo bukvalno tim rečima, nego s tim stavom). To što ćete ponovo biti zaposleni tiče se i njih.
Procenite šta bi vam promena karijere mogla doneti, ako je moguća. Možda je i selidba neophodna, ili svakodnevno putovanje u drugi grad? Kako bi se to uklopilo u vaš život i kakve bi promene donelo u životima vaših najbližih? Ne kažemo da od te ideje treba odustati ako imate priliku koja vam se dopada i koja vam znači, samo da treba razmisliti o svim aspektima takve promene. Odluka kojim ćete se poslom baviti, kao i da li ćete ići na neke dokvalifikacije, prekvalifikacije, upisati posebne kurseve, možda čak i studirati nešto novo, treba u krajnjoj liniji da bude vaša – da se radi o nečemu čime vi lično želite da se bavite, ne samo nešto što radite zbog drugih. Tako će vam povratak na posao zaista doneti radost i povećati vam samopouzdanje. Ako ste zadovoljne poslom koji radite, to zadovoljstvo će se preneti i na ostale aspekte vašeg života, zato nemojte misliti da ste sebične što želite da se bavite baš tim-i-tim, dok bi, možda, bilo praktičnije (ali vas ne bi nimalo radovalo) da se bavite nečim drugim.
Sasvim je moguće, naravno, da je vaš motiv za povratak na posao prvenstveno finansijske prirode, ali mnogo znači ako je to čime se bavite i nešto što vam se dopada. Sav novac koji donesete u kuću obradovaće sve – a najviše vas same. Nalaženje novog posla će vam pomoći i da upoznate nove ljude, pa i da steknete nove prijatelje, što je uvek dobrodošlo (i za vas i za vašu porodicu, možda vaše nove kolege imaju decu s kojom bi se vaša deca lepo slagala).
Još nešto, što se kasnije može pokazati veoma značajnim: u životu svake žene dođe trenutak kada deca napuste dom – ako vi u to vreme još uvek radite (recimo, rodile ste veoma mlade), ili ste barem putem prijateljstva povezane s bivšim kolegama i koleginicama, to vam može biti od velike pomoći da prebolite taj težak period.
Mnogo je dobrih razloga za povratak na posao (naravno da je sasvim u redu i ako ste se svojevoljno, bez pritiska sa strane, opredelile da ne radite i da se posvetite samo porodici) i, bez obzira na teškoće do kojih takva odluka može dovesti, mi vas u tom nastojanju od srca podržavamo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.