Povratiti samopouzdanje

Samopouzdanje je neophodno svakom, ali, nažalost, mnogi ga nemaju u dovoljnoj meri ili im ga naruši neka sitnica, a posle toga ne znaju kako da ga povrate. To s vremenom može prerasti u veliki problem koji vam zagorčava život – na vama je da sprečite da se to desi.
Zamislite sledeću situaciju: drastično ste promenile frizuru i oduševljene ste rezultatom. Sledećeg dana, obučete odeću za koju znate da vam fenomenalno stoji (a prikladna je za posao) i tako se pojavite na poslu, srećne jer super izgledate. Neka koleginica vam kaže: „Ju, šta si to uradila s kosom?“, i vaše samopouzdanje u trenutku nestane (makar koleginica samo bila iznenađena neočekivanom promenom).
Uvek je lakše poverovati u nešto loše nego u nešto dobro. Tako se desi da poverujemo u neku potpunu glupost. Recimo, neka zlobnica vam konstantno stavlja do znanja da vas smatra ružnom i glupom. Potičete iz porodice pune ljubavi, bile ste dobre u školi, imate dobro radno mesto, uspešne ste na poslu, s divnim ste partnerom i imate drage prijatelje, a opet, toj jednoj zlobnici uspeva da vam podrije samopouzdanje, samo i jedino upornošću. Šta tad?
Lako je reći: „Ignorišite je, zlobna je, nije vredna vaših misli a još manje nerviranja“, ali je nekad teško to postići. Super je ako to možete. A ako ne možete, evo nekih ideja koje bi mogle da pomognu. Kao jedno, setite se da je lakše poverovati u loše nego u dobro – budite svesne toga i trudite se da ne verujete u loše ako za to nemate konkretne dokaze. Setite se i da, ako nam se nešto ponovi dovoljan broj puta, počinjemo da verujemo u to, makar se radilo o nečemu apsurdnom. Ako ne možete da ignorišete zlobnike niti da se sklonite od njih, obratite se prijateljima za pomoć. Zamolite ih da vam nabroje vaše pozitivne osobine, po mogućnosti i one koje će poreći ono što vam zlobnici pričaju, i to zapišite. I u zapisano često gledajte – sve dok i sami ne poverujete u to.
Naravno, ako ste dobili neku konkretnu primedbu koja bi mogla da bude i istinita, a niste sigurni da li i jeste istinita, raspitajte se kod još nekoliko osoba koje nemaju lični interes u celoj stvari, pa ako ustanovite da ste napravile grešku, potrudite se da je ispravite. A ukoliko je ono što vam je rečeno kazano iz zlobe i želje da budete povređeni i da neko na vama leči svoje komplekse, primenite taktiku koju smo vam opisali i u relativno kratkom roku trebalo bi da vam se vrati poljuljano samopouzdanje.
Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.