U trendu

Povreda diskusa: o čemu se radi?

Jeste li nekad osetili bol u krstima? Za to su često odgovorni diskusi, a od tridesete godine pa nadalje naglo se povećava opasnost od njihove povrede. Da se razumemo: ne potiče svaki bol u krstima od povrede diskusa (sreća naša). Ukoliko je bol koji osećate nastao pritiskom na nerve u kičmenoj moždini, i to vam se često dešava, onda je najverovatnija dijagnoza povreda diskusa. O čemu se radi?

Diskusi su jastučići u čijem središtu je želatinasta masa. Spoljašnji omotač čini prsten od vezivnog tkiva, čija je uloga da spreči potrese kičmene moždine koji nastaju usled kretanja. Međutim, ako je kičma tokom dužeg perioda izložena čestim i jakim potresima, to tkivo može oslabiti. Usled toga, diskus „ispada“ iz međupršljenskog tkiva u kome se do tada nalazio i počinje da pritiska nerve koji izlaze iz kičme. Time uzrokuje bolove, a nekad i privremenu paralizu.

Kako se sprečava ova povreda? Smanjite telesnu težinu (ako je prekomerna), izbegavajte podizanje teških predmeta, ojačajte leđne mišiće vežbanjem, trudite se da sedite i hodate uspravno. Ukoliko do povrede ipak dođe, postoji veliki broj mogućih terapija.

Hemonukleoliza: u diskus se ubrizgava specijalni enzim, nakon čega se isisava višak tečnosti, pa se pritisak na nerve smanjuje. Minimalno invazivna hirurgija: koristi samo u jednostavnijim slučajevima – endoskopskim putem uklanja se delić diskusa koji je ispao iz ležišta. Još jedna terapija koja se primenjuje u lakšim slučajevima jeste laserska terapija – pod dejstvom lokalne anestezije laserom se umrtvljuje jezgro diskusa. Njoj slična je elektroterapija, samo se umesto laserom jezgro umrtvljuje električnom energijom, koja se prenosi putem elektrode.

Perkutana nukleotomija: deo jezgra diskusa isisava se pomoću tanke cevčice. Ako ništa drugo ne „upali“, primenjuje se operacija, to jest diskus se uklanja operativnim putem.

Ne, ništa od toga nije baš prijatno. Nekako, ispadne najlakše i najprijatnije zdravim životom i vežbanjem čuvati kičmu, pa da nikakvi zahvati ne budu potrebni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.