U trendu

Povredila vas je bliska osoba

Kada nas povredi neko s kime nismo bliski, to može prilično da nervira, ali kada nas povredi neko s kime jesmo bliski, to ne samo da nervira već i žestoko boli. I to nije nešto što bi trebalo samo tako ostaviti, jer biste se tako osećale još lošije.
Ne kažemo da sad treba smesta da razbijete glavu osobi koja vas je povredila. Nasilje nije rešenje. Ali, nemojte ni da samo ćutite i trpite i gutate, jer ćete se tako osećati izdano, sve više će vas boleti, i sve manje ćete biti sposobne da verujete ljudima, pa ćete se osećati sve više usamljeno.
Umesto toga, razmislite. Razmislite šta se konkretno desilo i kako se vi povodom toga osećate. Kad se malo smirite (nije dobro to raditi u afektu), razgovarajte s osobom koja vas je povredila. Recite joj koji vam je tačno njen postupak zasmetao i kako se vi povodom toga osećate.
Nekada se desi da osoba nije ni svesna da vas je određenim postupkom povredila. Možda i drugima upućuje grube reči i grube šale, njima to ne smeta ili nisu pokazali da im smeta, i mislila je da ni vama neće smetati. Možda iskreno veruje da je to što je učinila bilo za vaše dobro. Možda… Kako god, moguće je da nije imala svesnu nameru da vas povredi. Vi ćete joj tim razgovorom objasniti da vas jeste povredila. Potrudite se da ne dodajete epitete onome što je ona uradila, i da joj kažete kako se vi osećate. Na primer, nemojte joj reći da je podla ogovaračka krava, nego da je za vas rekla da pokušavate da spavate sa šefom kako biste došle do više pozicije u firmi, i da vas te njene reči bole. Ako tačno prenesete njene reči, ne može da ih porekne; ako joj kažete da se vi tako-i-tako povodom toga osećate, ne može da porekne ni to, ne može da vam kaže da se vi zapravo osećate drugačije. Može da vam kaže da preterujete, da ste preosetljive, da nije tako mislila, ali ne može da porekne da vas je svojim postupkom povredila.
Nekad je potrebno takav razgovor ponoviti više puta kako bi ta osoba promenila ponašanje. I, nekad to zaista i pomogne, ona se promeni. A nekad pomoći nema, bilo zato što tu osobu nije briga što vas je povredila, bilo zato što je nije dovoljno briga da bi se promenila. U takvoj situaciji dajte sve od sebe da se od te osobe udaljite, pre svega emotivno. Ukoliko prestanete da je posmatrate i osećate kao blisku osobu, njene reči će za vas imati manji značaj. Laje, šta ćete – laje nekad i komšijin pas, šta vi tu možete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar