U trendu

Povremeni odmor od bebe

Imati bebu jeste divno, ali i veoma naporno. Sasvim je normalno da povremeno poželite da se odmorite, i ne treba se stideti da to i učinite, kao ni da tražite da vas ponekad neko odmeni u brizi oko bebe – to će prijati i vama i detetu.
To je znatno lakše reći nego učiniti. Mnoge mame su vrlo svesne toga koliko njihovo bepče zavisi od njih, naročito ako doje. Tako je malo i bespomoćno, neophodno mu je da se neko stalno brine o njemu, kako bi ono bez svoje mame? A opet, ni mama nije automat za brigu o bebi, i mama se umori, treba joj da malo odspava, kao i da se malo pobrine za sebe. Žene naročito osećaju krivicu ako žele da se odmore a na porodiljskom su odsustvu i ostaju ceo dan kod kuće, dok partner i dalje radi, ali ne treba se osećati krivim. To što partner ide na posao ne znači da vi lenstvujete po ceo dan i samo se igrate s bebom, i vi se puno zamarate, i naravno da vam je potreban odmor. Nije nikakva sramota ni ako želite neko vreme samo za sebe; mama je bila mnogo toga pre nego što je postala mama, i sasvim je normalna želja da hoće to da bude i dalje.
Šta učiniti? Tražiti pomoć koja vam je potrebna. Da neko drugi povremeno pričuva dete: partner, vaša majka, njegova majka, rođaka, bebisiterka… A vi se tada bavite onim što vam je potrebno. Samo hoćete da odspavate? Odspavajte. Čeznete da se vidite s prijateljicama na kafi? Učinite to (ako je potrebno, izmuzite unapred mleko, da beba ne ostane gladna). Želite da uronite u vruću kupku? Samo napred.
Ne kažemo da treba zanemariti bebu i stalno je uvaljivati drugima na čuvanje, ali kad vam je neophodan odmor, kad vam je stvarno potrebno malo vremena samo za sebe, priuštite to sebi. Time činite dobro i sebi i bebi – vi ćete "napuniti baterije" i puni energije se vratiti svom voljenom bepčetu, videćete da bebica može da preživi nekoliko sati i bez vas (što dođe kao veliko olakšanje), a i bebe su sjajne u tome da osete kako je mama raspoložena, i kad oseti da ste vi vesele i odmorne, i ona će biti srećna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar