Poznate mame

Šta Sindi Kraford, Helena Kristensen i Leticija Kasta imaju zajedničko osim što su sve manekenke? Sve tri su u skorije vreme postale mame. Sindi je dobila ćerku koja će praviti društvo malo starijem bratu, Leticija je takođe dobila ćerku, a Helena sina. Njih tri ujedno pokazuju da žena tokom trudnoće i posle porođaja ne mora da izgleda kao da je nosila a onda i rodila tramvaj, i da i te kako može da se nosi sa problemom od nekoliko kilograma viška.

Pored toga što su njih tri slavne, lepe i zgodne, one uspevaju i da u trudnoći izgledaju božanstveno. Kako im to uspeva? Upornim vežbama. Nisu u pitanju neke iscrpljujuće vežbe, naporne i dugotrajne, već navika koju su vremenom stvorile. Svaka žena bi trebalo barem malo da se ugleda na njih tri i pokuša da tokom trudnoće ne zapostavi svoje telo, svoju formu i oblik. Zašto se uvek podrazumeva i čak se smatra normalnim, da žena u trudnoći dobije i preko 15 kg kada to nije preporučljivo ni za majčino ni za bebino zdravlje. Svakoga dana bi buduća majka trebalo da uvede nekoliko vežbi koje bi radila ujutru ili u popodnevnim časovima. To su sve lagane vežbe kako istezanja tako i laganih pokreta, koji ne mogu da škode ni majci ni bebi, više su to vežbe zagrevanja. Sam porođaj proći će lakše ako se majka oseća dobro i zdravo.

Ako vam je sama pomisao na vežbe ili odlaženje na vežbe sa ostalim trudnicama iz nekog razloga mrsko, ili jednostavno niste „taj tip“, onda je za vas najbolje plivanje. Plivanje pokreće celo telo, relaksira organizam, malo ga zamara i održava zdravim. Možete ići kada god želite, ne treba vam društvo, samo voda. Kretnje u vodi su tako lagane da ćete se prosto osećati kao da lebdite i vašu situaciju i broj kilograma nećete osetiti. Celo telo će se učvrsnuti, zategnuti, i ni do kakvih povreda tokom plivanja (naravno rekreativno samo) ne može doći.

Na vama je da izaberete. Nemojte samo sedeti i čekati „veliki dan“, već se potrudite da i posle toga u vama ostane energije i snage za dalje akcije koje tek predstoje sa bebom uz vas. Pijte dosta tečnosti, šetajte se uvek i ne dajte bilo kakvom ružnom vremenu da vas spreči u nameri da se prošetate. Razgibajte se, pre spavanja se teglite, izdižite se na prste. Bilo bi idealno da vas vaš partner bodri u svemu ili čak pravi društvo u šetnji, da bude vaš trener i daje podstrek. U svakom slučaju, ne posustajte pred kilogramima – ne predajte se. Biti u drugom stanju ne znači biti debela mama, već „elegantno popunjena buduća mama“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.