U trendu

Prava Erin Brokovič

Kada pred vas izađe u kožnom odelu koje jednostavno ostavlja bez daha i kada počne da vam priča u stilu holivudske dive, zaista je teško shvatiti da je ova devojka ikada imala problem sa svojim telom i sa svojim mišljenjem o njemu.

Ali jeste.

I to je samo jedna od njenih ličnih privatnih borbi koju je nedavno iznela u javnost žena koja ja mega-zvezdi Džuliji ROberts „stvorila“ najtežu ulogu u dosadašnjoj karijeri. Film koji je dobio ime po ovoj ženi je istovremeno, zaradio ogromne svote novca.

40-ogodišnja majka je postala poznata po otkrivanju skandala u Hinkley, Calif. i to još ranih 90-ih dok je radila kao običan službenik u kancelariji. Ubedila je 77 stanovnika iz Hinkley-a da tuže PG&E i da traže odštetu. Čitava priča je rezultirala najvećom ikada isplaćenom odštetom nekom civilu – više od 300 miliona dolara.

Prilikom govora pred 1.000 srednjoškolki na prvoj Young Women“s Health Conference (San Francisco), Brokovič je pričala o svojim ličnim problemima, a jedan od njih jeste bilo i bolovanje od anoreksije. „Ima mnogo značajnih stvari u životu. Vi ste u totalnoj kontroli onoga što jeste,“ dodala je.

Politički igrač

Erin sve više ulazi u politiku, nedavno je sa suprugom Al Gora, Tiper, gledala njegovu finalnu debatu sa Bušem na televiziji. Ona je očigledno napravila svoj izbor za Belu kuću. Ali nije to ono što je impresioniralo žene u svetu. Razlog za to bile su isključivo njene priče. Brokovič se šalila o tome kako je zapadala u nevolje zbog bežanja iz škole kao tinejdžer i o tome kako je jednom otišla u kupatilo posle govora, a da je još uvek bila povezana za mikrofon. Ali, onda je postala ozbiljna.

„Moj brat je umro pre osam godina,“ kaže. „Nikada neću zaboraviti njegovu sahranu. Rekla sam ocu „Ne mogu ovo da uradim.“ I baš kao da je ruka Božija bila u pitanju, stavio mi je svoju ruku na koleno, uneo mi se u lice i rekao „Erin, moraš.“ Niko od nas neće biti izuzet od trauma i od bola u svom životu. Ali morate da idete dalje. Ja sam živi dokaz prevazilaženja nesreće,“ priča Erin.

Život u vizuelnom svetu

Ono što je takođe razbesnelo Erin i mnoge devojke i žene u svetu nisu samo poteškoće kroz koje je prošla – razvod, nezaposlenost, biti samohrana majka sa troje dece, nego i manje poznati slučajevi sa kojima se je suočila. Pored toga što je patila od poremećaja u ishrani, takođe se je borila sa disleksijom i paničnim napadima.

„Zabrinuta sam za svoju petnaestogodišnju ćerku koja živi u veoma vizuelnom društvu,“ priča Erin. „Ona i njeni prijatelji pričaju o tome kakva kola ljudi voze, ko sa kim izlazi, ko ugrađuje silikone.“

Mnoge devojke u publici su rekle da ih je Erin dotakla mnogo više nego bilo koji drugi govornik – senator, astronaut, policijac… Erin im je jednostavno delovala „stvarnije“. „Ostali govornici su zvučali kao da su govor pripremali noć pre toga, ali ona je bila više staložena,“ kaže Alisija, 16.

Pored brojnih pohvala, Erin, naravno, nije prošla ni bez kritike.

„Bilo je malo cinično sa njene strane da priča da nije važno kako izgledate, a sa druge strane toliko govori o izgledu,“ kaže Beri, 16. „Zar nije poenta svega da se dobro osećamo u vezi onoga što jesmo?“.

Posle govornika, mnoge devojke iz publike su i same držale govore, pevale i igrale. Beri je još rekla: „Izuzimajući govornike, još je bitnije da ima toliko puno devojaka i da su sve toliko različite. Stvarno mogu da vas inspirišu stotine mladih žena koje osećaju da mogu da stignu negde.“

A Brokovič je dokaz da mogu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.