U trendu

Prava i izmišljena Alisa

Popularna knjiga „Alisa u Zemlji čuda“, objavljena daleke 1865, i dan-danas privlači na razne načine široku publiku. Iako je inicijalno namenjena deci (poznato je da je prvi put „prezentovana“ kao poklon maloj Alis Lidel, pod naslovom „A Christmas Gift to a Dear Child in Memory of a Summer Day“), ova neobična storija ušla je i u literaturu tako „ozbiljnih“ disciplina kao što su logika, filozofija i istorija književnosti.

Danas je uveliko poznat autobiografski detalj vezan za nastanak knjige: njeni počeci se vezuju za jedan letnji dan 1862, kada je profesor Luis Kerol poveo malu Alis Lidel i njene dve sestre na izlet u čamcu i zabavio ih ispričavši im priču o Alisi i Belom zecu.

Ljubitelji ovog romana, kojima je priča o njegovom nastanku dobro poznata, često ne poznaju granice u želji da poseduju određene predmete koji su pripadali piscu ili nekoj od ličnosti koja je „učestvovala“ kao lik u priči. Tako se ovih dana podigla prašina oko originalnih fotografija koje je načinio sam Luis Kerol, a na kojima je „uhvaćena“ Alis Lidel kao devojčica iz perioda nastanka „Alise u Zemlji čuda“.

U junu 2001. godine, ove fotografije su za veliku sumu novca prodate kolekcionarima iz Amerike. Tada je Tesa Blekstoun, britanski ministar za oblast umetnosti, proglasila privremenu zabranu iznošenja fotografija iz zemlje koja je istekla u ponoć 27. maja.

U međuvremenu je konzorcijum britanskih muzeja podigao cenu fotografija, da bi se pojavio novi kupac – National Heritage Memorial Fund, koji je izuzetno visoku svotu novca uspeo da sakupi uz pomoć različitih donacija, sve u cilju da se ovo nacionalno blago zadrži unutar granica Britanije. Predsednica Fonda, Liz Forgan, izjavila je da „ove fotografije čine mogućim da se sagleda prava osoba koja stoji iza književnog lika.“

Sudbina fotografija još uvek nije rešena: no, kome god da pripadnu, priča o radoznaloj Alisi i njenim avanturama ne može biti prisvojena i zaista pripada svima koji su u stanju da uživaju u njenom vanvremenom kontekstu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.