Pravi trenutak za… (1)

Kao što ste sigurno i same primetile, nije sasvim svejedno kad nešto radite. U neko doba dana (ili meseca) osećate se budnije i bolje ste raspoložene za neke aktivnosti; u neko drugo doba ste pospane i tada vam baš prija da se opustite (a uz to se lepo kombinuje i nega lica i tela, zašto da ne?). U nekim trenucima je nega ovog ili onog dela tela efikasnija nego u nekom drugom trenutku – a mi ćemo vam reći kada je idealno vreme, i to za više stvari.

Kada se radi o promeni boje kose, jesen i proleće su najbolje vreme za to. Tada je najlakše odrediti koja će se boja najbolje slagati sa prirodnom bojom vašeg tena. Uz svetao, rozikast ten najbolje idu sasvim svetle nijanse plave i crvene boje; uz maslinast ten bolje idu hladne nijanse. Ako vam je koža glave osetljiva, najbolje je da se farbate nedelju dana pre menstruacije – tada su lojne žlezde najaktivnije, pa će i koža vaše glave biti najbolje zaštićena od nepovoljnog dejstva hemikalija.

Piling lica je najbolje uraditi ujutro; tada je najvažnije da izgledate sveže, a osim toga, na licu se u toku noći talože loj i znoj, pa bi ih ujutro trebalo skinuti kako bi vaša koža bolje mogla da upije sastojke kreme. Kad je reč o telu, piling je najbolje uraditi uveče. Blago umasirajte piling u kožu, isperite ga i namažite telo nekim hranljivim losionom – blagotvorne materije će tako delovati tokom cele noći.

Ukoliko koristite kreme protiv celulita, jutro je pravo vreme za to. Tada je pojačano lučenje hormona, što će pojačati i dejstvo kreme protiv celulita – supstance koje aktiviraju enzime koji razlažu masti biće efikasnije. Pored toga, nečistoća se ujutru limfnim kanalima izbacuje iz organizma.

Bavljenje sportom je lakše tokom ranih mesečevih mena; idealno doba za sport je posle 17 časova, jer se tada u vašem telu pojačano luči testosteron (muški polni hormon), koji podstiče formiranje mišićne mase. Zbog testosterona će vežbanje u ovo doba dana biti efikasnije – brže ćete zategnuti mišiće u problematičnim zonama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.