Pravi vikend

Vikend, kraj nedelje – ali kraj radne nedelje. Vikend vam se više ni po čemu ne razlikuje od radne nedelje. Tada radite po kući sve ono što niste mogle tokom nedelje, i on proleti neprimetno. I tako iz nedelje u nedelju.

Iskoristite vikend u pravom smislu te reči. Zaboravite na posao, isključite mobilni telefon, ne javljajte se na fiksni, nabavite telefonsku sekretaricu. Vikendom vi birajte koga želite da čujete, a koga ne želite. Od ponedeljka do petka odgovarate raznim ljudima na poslu i tu ste za njih, a vikendom budite tu za sebe. Kuća neće propasti ako vi sednete i odmorite neko vreme.

Kako se organizovati? Posetite nekoga van grada, idite na izlet na neko mesto za koje uvek kažete da ćete otići jednog dana jer je tu blizu. Svaki vikend može da bude „taj“ dan. Nijedan nije običan, osim ako ga vi tako ne doživljavate. Neka vam prvi korak bude to što recimo za vikend ne radite one stvari koje radite tokom nedelje. Ne gledajte TV, ne sedite satima za kompjuterom, ili probajte da ne izlazite noću do jutarnjih sati. Videćete kako su drastične te promene iako se čine kao sitnice. Neka subota i nedelja prođu mirno i tiho.

Mislite na one stvari koje vam prijaju, i pokušajte da ih realizujete. Stvorite prijatnu atmosferu, pustite neku instrumentalnu ili ambijentalnu muziku, završite sa čitanjem romana koji ste odavno započeli. Kupite mirišljave sveće, zapalite ih u kupatilu dok se opuštate u kadi, zatvorite oči i uživajte u mirisima i tišini. Uredite vaše nokte, kako na rukama tako i na stopalima. Nije bitno što je jesen i nema sandala sa otvorenim prstima, zapamtite – sve ovo vi radite zbog sebe, a ne zbog drugih. U sumrak dana pomerite zavese sa prozora i gledajte u nebo, oblaci opuštaju kao i sve promene na nebu, kako sunce zalazi, tako lagano ćete i vi zadremati, uspavati se (pre toga obavezno isključite telefon, jer inače nema svrhe).

Probajte da prvi put uživate u vikendu. Nema ničeg lošeg u tome što ćete prisvojiti vikend samo za sebe i svoja uživanja. Nametnuti tempo života i brzina kojom se dani odvijaju i prolaze mogu vas koštati živaca, strpljenja i opšteg zdravlja. Ako uspete da se opustite i odmorite, a ne da svu tu napetost samo prenosite iz nedelje u nedelju, pomoći ćete sebi, a samim tim i ljudima koji su u kontaktu sa vama. Delovaćete i osećaćete se odmornije, prijatnije, nasmejanije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.