Pravilno uzimanje lekova (1)

Bez obzira na upozorenja da se ne valja „kljukati“ lekovima, mnogi od nas skloni su tome da posegnu za tabletom (sirupom, kapima…) na prvi znak bolesti. Pri tom se dešava da ne proverimo koliko je lek iz naše kućne apoteke star, da li smo ga pravilno čuvali, da li nam je želudac pripremljen za lek, koja je doza preporučljiva…

Pored toga, sve više ljudi sklono je tome da tradicionalne lekove kombinuje sa „narodnom medicinom“ i raznim alternativnim lekovima, ne razmišljajući o tome kako alternativni i tradicionalni lek deluju jedan na drugi. Zato, da vas podsetimo koje se greške prilikom uzimanja lekova bez prethodne posete lekaru najčešće prave i šta nipošto ne bi trebalo da radite. Da ne ispadne posle da je lek gori od bolesti.

Lomljenje lekova: to se uglavnom radi ili da bi se olakšalo gutanje, ili da bi se dobila odgovarajuća doza, koje trenutno nema u prodaji. Međutim, sloj kojim je tableta prevučena nije tu radi lepog izgleda, već da bi štitio tabletu od želudačnih sokova, tako da aktivna materija neoštećena stigne u creva, gde bi trebalo da se apsorbuje. Osim toga, teško da ćete lomljenjem uspeti da dobijete baš jednake doze, a i izgubiće se nešto praha (aktivne materije). Zato: ne lomite tablete – time ćete im samo oslabiti dejstvo (ili ga i eliminisati, a možda i oštetiti želudac). Jedini izuzetak su tablete sa udubljenom linijom na sredini – ona je tu da bi olakšala lomljenje.

Upotreba već načetog sirupa: ostalo vam je nešto sirupa koji vam je baš pomogao kad vas je „zakačila“ prethodna epidemija gripa, zar to nije divno? Nije, bacite ga. Čak i ako mu još nije istekao rok trajanja, sirup, čim se otvori, počne da se razgrađuje (zbog oksidacije izazvane ulaskom vazduha i zbog velike količine šećera koji je sjajna podloga za razvoj mikroba). Ukoliko je sirup dobro zatvoren, na sobnoj temperaturi i na mračnom mestu, može da traje jednu sezonu – ne više.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.