U trendu

Praznik, praznik, e pa šta je

Svake godine, kad počne pretpraznična i praznična sezona, kao da nastane i masovna histerija, i kao da ste u obavezi da se fenomenalno osećate samo zato što je taj-i-taj datum na kalendaru. A to kako se osećate nema nikakve veze s datumima na kalendaru niti s praznicima.
Praznici mogu da donesu lepe stvari, nije da ne mogu. Tu su uglavnom dani odmora, prilika da više vremena provedete s dragim osobama, ili da se malo više posvetite sebi i onome u čemu uživate. Možda u toku praznika možete više da čitate, ili gledate omiljene filmove i serije, spavate do podne ako vam se toliko spava… Ili se možete videti s dragim osobama s kojima inače ne stižete da se vidite, pod pretpostavkom da one nisu već nešto drugo isplanirale.
S druge strane, praznici donose i histeriju. Velike gužve po prodavnicama, nabavka namirnica kao da radnje neće raditi mesec, a ne dan-dva, pritisak s raznih strana, dobrim delom i od vas samih, da u praznik uglavite ama baš sve što inače ne postižete (a i u toku praznika dani i dalje imaju po dvadeset četiri sata, u toku kojih je neophodno i jesti, spavati, pozabaviti se ličnom higijenom…). Više od svega, tu je obaveza da budete dobro raspoložene i nasmejane, kakva god da vam je zapravo situacija, koliko god vam (ne) bilo do smeha i dobrog raspoloženja. Upravo ta prisila navodi mnoge da požele da kompletne praznike prespavaju i da se probude negde posle sredine januara, kada stvari počinju da se vraćaju u uobičajene tokove.
Ne podležite pritiscima. Niste nikakva gubitnica ako ne želite da na doček Nove godine potrošite nerazumne svote novca ili ako vam nije do toga da se okružite gomilom ljudi. Ako želite da doček Nove godine prespavate (i petarde u okolini vas ne bude), samo napred! Ukoliko ste neraspoložene, dozvolite sebi da nastavite da se tako osećate dok vas prirodno ne prođe, nemojte se siliti na veselje. Biće vremena za radost i dobro raspoloženje – to ne ide na silu i uopšte ne mora da bude baš u toku praznika.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.