Prednosti (i mane) ženskih hotela

Sve je više prostora namenjenih prevashodno ženama i kreiranih specijalno za ženske potrebe. Takozvana female-friendly mesta zaista su sve brojnija, a najnoviji korak u tom pravcu predstavlja otvaranje prvog „ženskog hotela“ u Lidsu, u Engleskoj.

U pitanju je marketinški poduhvat američke kompanije Carlson Hospitality Worldwide, koja postepeno osvaja evropsko tržište očigledno veoma promišljenim potezom. Naime, žene koje se nalaze na poslovnom putu (i ne samo one) često se, prema rečima menadžera ove kompanije, suočavaju sa nizom malih neprijatnosti u toku svog boravka. Novi hotel osmišljen je tako da u susret izlazi upravo ženskim potrebama.

Za početak, obezbeđenje je pojačano – na parkingu, ali i u samom hotelu, gde je slobodno kretanje praktično moguće samo u foajeu. Pristup na sprat dozvoljen je isključivo gostima i osoblju hotela, za šta je potrebna posebna kartica. Pored toga, postoji i niz manjih prijatnosti osmišljenih specijalno za žene (sa dubljim džepom), poput „voćne infuzije“ – specijalnih čajeva za okrepljenje (zamorenih) glasnih žica, ili pegle i daske za peglanje u svakoj sobi (?!?). U hotelu nema „klasičnog“ restorana, već se hrana služi u foajeu koji je specijalno dizajniran za takve potrebe. Ovu odluku generalni menadžer objašnjava time da „žene preferiraju opušteno, sigurno i privatno okruženje“.

Naravno, ekonomski momenat igra veliku ulogu u celoj priči: zvanična politika hotela usmerena prema ženama dirigovana je činjenicom da one bolje „reklamiraju“ usluge nakon jednog boravka, što muškarci ređe čine. Sve skupa zvuči kao bajka, ali u stvarnosti onima sa manjim finansijskim prilivom ovakvi hoteli ostaju nedostupni: pitanje je da li je razlika u ceni opravdana female friendly specijalnim čajevima i peglama…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.