Prednosti kupanja

Posle napornog dana, svađe sa dečkom/mužem, prepirke u autobusu, nepodgrejanog ručka (izvora stresa nikad dosta), jedna od najboljih strategija za opuštanje jeste kupanje u kadi. Taj divan i pomalo dekadentan običaj sve se manje upražnjava (delom zbog generalne neokupanosti nacije, a delimice i usled sve bržeg stila života, gde je brzo tuširanje odavno zamenilo leškarenje u kadi). Ipak, ne treba dopustiti da nam (najčešće) prenaporna dinamika dnevnih obaveza oduzme ovaj bastion intime: kupajte se što češće i što duže!

Nekada je kupanje u kadi bilo ritualni čin kojim se nije toliko otklanjala fizička nečistoća, već se „mentalno“ umivao i duh i telo. No, već sa starim Rimljanima kupanje postaje nužna praktična aktivnost kojom se otklanja nečistoća i sprečava nastanak bolesti. Modernom dobu, pored ostalog, treba zahvaliti i za „izum“ privatnog kupatila i kade, pošto su u ranijim vremenima uglavnom postojala javna kupatila.

Danas se od kupatila (i kade, kao centralnog objekta) može napraviti pravi mali hram prijatnosti. Već sam pogled na kataloge sa slikama raznih kupatila izaziva grešnu želju da se potopite u kadu prepunu vode koju nećete napuštati dugo vremena (sve dok vam se koža ljupko ne nabora, što je siguran znak da se preteralo sa ležanjem u vodi). Onima koji umeju da uživaju u ritualu kupanja na raspolaganju stoje mirišljava ulja, kupke i soli, kuglice i igračke: rekviziti koji od običnog boravka u vodi naprave pravu mirisnu fantaziju.

Stoga, ako vam je dan doneo gomilu neprijatnosti, nemojte se „obratiti“ preobilju frižidera u traganju za utehom, već napunite kadu vodom – i zaronite. Topla voda i intimnost situacije učiniće da se osećate bolje, okrepljeno i spremnije za suočavanje sa zahtevima narednog dana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.