Prednosti porođaja u vodi

Porođaj je važan događaj u životu žene: sa napretkom medicine moguće komplikacije svedene su na minimum, pa žene mogu da zapamte svaki trenutak, kao i da odaberu kakav porođaj žele. Danas se smatra normalnim da budući otac prisustvuje ovom važnom činu, dok se neki parovi odlučuju za varijantu kućnog porođaja, za koji prolaze specijalnu obuku.

Od nestandardnih varijanti najinteresantnija je moda porođaja pod vodom. Prvi izveštaj o porođaju u vodi, doduše neplaniranom, postoji u zborniku Francuskog lekarskog društva iz 1805. godine. Od 1980. godine donošenje bebe na svet u vodenom ambijentu postaje veoma popularna tehnika. Koje su njene prednosti?

Topla voda, pored toga što generalno opušta organizam izazivajući smanjenje nivoa hormona iz porodice adrenalina, ima i niz drugih pozitivnih propratnih efekata. Njenim dejstvom se takođe omekšava kolagen u ligamentima, a potapanje u vodu minimizuje stimulisanje unutrašnjeg dela uva (vestibularnog sistema), što sve pogoduje maksimalnom smirenju i opuštanju ženinog organizma u toku porođajnog procesa.

Žene koje su se odlučile za ovu varijantu kažu da je u pitanju nezaboravno iskustvo. Tehnika porođaja pod vodom je bezbedna, i nema razloga za strah da će se nešto desiti novorođenčetu, posebno ukoliko porođaj sprovodi stručno lice u tzv. akvatičkim porodilišnim centrima. Prema istraživanjima, prilagodljivost bebe vodi je veća što je beba manja, tako da razloga za bojazan nema.

Odabir varijante porođaja u vodi, pored brojnih prednosti koje nosi, poseduje i svojevrstan simbolizam: voda kao primordijalni element svakako je pogodno mesto za jedan tako lep čin – dolazak novog bića na svet.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.