U trendu

Premorena brigom o deci

Biti majka je nešto predivno, ali ume da bude i izuzetno naporno. Neko bi pomislio da makar nezaposlene majke sasvim sigurno imaju dovoljno i vremena i energije za brigu o deci, ali nije tako.
Ima dece koja su od starta prilično mirna i vrlo brzo nauče da sebi nađu neku zabavu, pa majka stiže i da se odmori. Međutim, ima i živahnije dece, pune energije, koja bi stalno jurcala unaokolo i nešto radila, i to, po mogućnosti, u društvu majke, plus se i majka boji da joj njeno izuzetno živahno dete ne bude stalno pred očima, ko zna šta bi se moglo desiti. Onda, nakon nekog vremena, majka postane strahovito iscrpljena i želi da se makar povremeno odmori od sopstvene dece – i smesta je uhvati snažan osećaj krivice kad pomisli na to.
Kakva je ona to majka, kad od sopstvene dece želi da se odmori? Još i nekako za one žene koje rade, pa nakon posla treba još i oko dece da trče, misli se ona, ali kad već nema posao i može da je po ceo dan s decom, ne bi smela da se žali. Ovakav stav je prilično čest – i potpuno pogrešan.
Naravno da se i nezaposlena majka može umoriti. I naravno da je i njoj povremeno potrebno da se odmori, kao i da nešto vremena posveti samo sebi. To su sasvim normalne potrebe i nema nikakvog razloga da ih se ma ko stidi. Naprotiv, trebalo bi da pokuša da te potrebe i zadovolji. Kako?
Ukoliko ima muža ili partnera, čak i ako je on taj koji svojim radom izdržava porodicu, može njega da zamoli da povremeno na sat-dva on preuzme brigu o deci. Za decu je u svakom slučaju bolje da se o njima brinu oba roditelja. A ukoliko je reč o samohranoj majci, trebalo bi da bude moguće da joj neko – njena majka, prijateljica, rođaka – povremeno pomogne, ili ako postoje finansijske mogućnosti, da decu pričuva bebisiterka ili da budu u obdaništu makar na pola dana (mališanima će prijati i druženje s vršnjacima).
U svakom slučaju, bitno je da svaka žena zna da nije nikakva sramota biti umoran od brige o deci, kao i da to što majka ne radi i može ceo dan da bude s decom ne znači da nema pravo da se od trčkaranja za svojim mališanima ipak nekad i odmori. Time čini dobro i sebi i deci, jer ni deci neće biti baš najlepše s mamom koja je hronično iscrpljena i zbog toga, sasvim moguće, slabog zdravlja i razdražljiva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)