Prepalo vas je ono što želite (1)

Nemalom broju dama se desilo da reše da konačno uzmu stvari u svoje ruke, počnu s nečim, dobro im krene, čini se da će dobiti ono što žele – a onda se isprepadaju, savlada ih panika i ukoče se. Više je mogućih razloga za ovakav strah – srećom, moguće je izboriti se s njim.
Nije toliko bitno šta ste konkretno započele. Možda ste u novoj vezi, vratili ste se u školu (specijalizacija, novi kursevi i slično), učite nešto novo, dobile ste novi posao, dobile ste komplikovan projekat, počinjete sopstveni posao, posle dužeg pokušavanja ste zatrudnele, bilo šta od navedenog, i još mnogo toga, može da izazove pomenuti strah.
Nekada je ono što vas plaši strah od novog. Već ste imale nekakvu rutinu, makar vam se ta rutina i ne dopadala nešto posebno, a ovo sad vam je sasvim novo, nikad nešto te vrste niste radile, i to vas plaši. Ovaj strah je moguće umanjiti tako što ćete prigrliti promene, uživati u njima – uz to, setite se da ćete se vremenom navići i na to, i neće vam više biti novo.
Može se desiti da se plašite da niste dovoljno sposobne da se snađete sa novim izazovom (da uradite težak projekat, da, za promenu, ostanete u vezi, da postanete majka…). Smatrate da nemate dovoljno iskustva, pa se u novonastaloj situaciji osećate kao nekakav uljez koji radi nešto na šta nema prava. Ovakav strah se najlakše savlada time što ćete se informisati što je moguće više (to što ćete se informisati ne znači da ćete naučiti sve, dosta toga ćete učiti u hodu, ali ako imate više informacija, manje ćete se plašiti da ćete "uprskati" jer pojma nemate).
Prihvatile ste se nečega za šta zapravo ne znate kako da ga obavite. To se dešava, bilo da se svojevoljno upustite u nešto takvo ili da vam neko "uvali" da to obavite. I naravno da se onda plašite. U takvoj situaciji pomaže povezivanje s drugim ljudima, nalaženje saradnika koji znaju šta se tu radi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.