U trendu

Prepoznati moždani udar

Moždani udar može da bude smrtonosan – a ipak, dešava se da se ne primeti na vreme da je neka osoba pretrpela šlog, pa joj ni pomoć ne bude ukazana, pomoć koja bi joj mogla spasti život. Zato nije loše znati koji simptomi ukazuju na to da je do udara došlo.
Naime, može se desiti da se neka osoba zatetura i padne, a da onda uz pomoć ustane, malo bleda, uz nešto drhtanja, ali da se ipak ne oseća naročito loše i da odbije da bude pozvana hitna pomoć. I da, ako se radi o moždanom udaru, dođe do ozbiljnih oštećenja mozga ili čak i do smrti (što može da se desi i dan kasnije) ukoliko joj se ne ukaže medicinska pomoć. Ako vam se desi da prisustvujete takvom prizoru, evo simptoma na koje bi trebalo obratiti pažnju.
Proverite da li je došlo do oduzetosti – to je najlakše učiniti tako što ćete tu osobu zamoliti da se nasmeje. Ukoliko to nije u stanju da učini, jeste oduzetost – jedan od mogućih simptoma šloga.
Proverite i „funkcionisanje mozga“, tako što ćete tu osobu zamoliti da kaže neku jednostavnu prosto proširenu rečenicu, na primer: „Danas sam odvela ćerku u park“. Ukoliko nije u stanju to da učini, mozak joj definitivno ne funkcioniše kao što bi trebalo.
Treća stvar koju treba učiniti jeste da zamolite tu osobu da podigne obe ruke iznad glave – osoba koja nije pretrpela moždani udar niti ima drugih fizičkih tegoba (kao što su slomljene ruke) moći će to da učini.
Za kraj, zamolite osobu da bude malo nevaspitana i da pokaže, to jest, isplazi, jezik. Znak moždanog udara je jezik koji visi ili stoji nakrivo.
Bilo koji od navedenih simptoma je signal na uzbunu; ako primetite bilo koji od njih, smesta pozovite hitnu pomoć i opišite simptome koje ta osoba ima. Ne obazirite se ni ako vas nazivaju paničarkom, pa ni ako se sama ta osoba buni da joj nije ništa (ako je pretrpela moždani udar, teško da će umeti da realno proceni svoje stanje) – takvim pozivom nekom biste mogli da spasete život.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (5)