Prerano seksi (2)

Zbog prevelike količine seksualnog u svim mogućim i nemogućim medijima, deca danas sve ranije usvajaju poruku da je poželjno biti seksualno privlačan, često znatno ranije nego što imaju ikakvu ideju šta to zapravo znači. A to se kasnije negativno odrazi na njihovo poimanje ljubavi i veza i prilično im oteža bilo kakav uspeh u ljubavi.
Nakon što prerano usvoje poruku da treba da budu seksualno privlačni, često se i s predseksualnim eksperimentisanjem i seksualnim odnosima počinje znatno ranije nego nekad, sa 12-13 godina, nekada i ranije. I to deci ugrožava ne samo fizičko zdravlje već dovede do toga da tinejdžeri potpuno lakonski posmatraju seks, kao nešto što je odvojeno od ljubavi, nešto što se usput radi, nešto „što svi rade“. I odnosi sa suprotnim polom im se neretko svedu samo na seks, ili na mešavinu dopadanja i seksa, bez ikakvih dubljih emocija. Postane im jako teško da nauče da u ljubavnu vezu treba ulagati, da je to nešto na čemu se radi, da se oko toga vredi potruditi, neki veruju da je ljubav samo iluzija.
Šta vi tu možete? Dok su deca još mala, možete da ograničite koliko će biti izložena određenim medijima; recimo, ako se u kući ne gledaju emisije sa golišavim pevačicama, dete će imati manje prilike da vidi takve stvari. Kasnije, kada dete počne samostalno da sluša muziku i gleda različite emisije, dobro je ostati obavešten o tome šta sluša, šta ga interesuje, i pričati s njim o tome. Pitati ga šta mu se dopada u ovakvoj ili onakvoj muzici, odeći, stilu i onda razgovarati o tome. Važno je što pre početi sa razgovorom o međuljudskim odnosima, o ljubavnim odnosima, o seksualnosti, naravno, na način prikladan uzrastu deteta – bolje je da o tome čuje od vas nego da od medija i nedovoljno obaveštenih vršnjaka stekne iskrivljenu sliku stvari. Za vaše dete je potpuno normalna stvar da se prvo vama obrati sa svim pitanjima koje ima; ako od ranog detinjstva nauči da može da vas pita o bilo čemu, i da neće zbog toga biti ismejano, kažnjeno, poniženo, da se nećete zgroziti nad onim što vas je pitalo, nastaviće to da čini i u tinejdžerskim godinama, što će se pokazati dragocenim i za vas i za vaše dete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.