U trendu

Previše ljubopitljivi o vašem životu

Razgovor dobrim delom služi i za zbližavanje, ne samo za razmenu informacija. Međutim, dešava se da neko jednostavno previše zapitkuje o stvarima iz vašeg privatnog života koje ga se ne tiču, a nije lako uvek ispravno reagovati na to.
Na primer, imate cimerku koja sve o vama mora da zna. Dobro, neće vas baš pitati koju pozu najčešće koristite kad vodite ljubav s dečkom, niti za intimne detalje te vrste, ali će vas redovno ispitivati gde ste sve bili, s kim ste se videli, o čemu ste pričali, šta ste sve radili, nekad vas ispituje i šta ste jeli. Postavlja više pitanja nego što vam ih je majka postavljala dok ste bili tinejdžerka! Zašto to radi, i kako je na učtiv način sprečiti?
Ukoliko sama nema nikakav društveni život, moguće je da se o vašem raspituje jer joj je dosadno i jer tako stiče utisak da se i njoj nešto dešava. Međutim, pomenuta pitanja nekad postavljaju i osobe koje imaju sopstveni društveni život i sopstvena interesovanja, i to sasvim zanimljiv život. Tada bi lako moglo da se radi o tome da ta osoba jednostavno pokušava da razgovara, i da je negde čula da ljudi vole da pričaju o sebi. Nema nikakvu zlu nameru, samo joj nedostaje osećaj za meru, a želi da se pokaže kao neko prijateljski nastrojen i komunikativan.
Šta u tom slučaju? Pokušati da je ne povredite otrovnim komentarom, makar vas njeno zapitkivanje iznerviralo. Takvo njeno ponašanje trebalo bi zaustaviti čim počne, mada je moguće zaustaviti ga i kasnije. Recite joj da ćete joj same ispričati sve što želite da podelite s njom, da ne mora da vas toliko zapitkuje, a zatim je pitajte kakav je bio njen dan. Ukoliko vam kaže da nije mislila ništa loše, uverite je da to znate, i objasnite da volite da čujete i o drugima, ne samo da pričate o sebi. Ako je zaista samo pokušavala da bude pristojna i da razgovara, trebalo bi da nakon toga bude u redu (može se desiti da joj bude potrebno neko vreme da se oslobodi navike da zapitkuje – imajte razumevanja, budite strpljive, i budite neumoljive u odluci da joj ne prepričavate svaku bogovetnu sitnicu). A ako je od onih koji apsolutno moraju svaku sitnicu da znaju, i maltene očekuju raport, odbijte da odgovorite na ono što ne želite da odgovarate, i ili promenite temu, ili okončajte razgovor.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.