U trendu

Previše nebitne komunikacije

Kada prvi put otkrijete Fejsbuk ili sličan sajt, jedno vreme može da vam bude jako uzbudljivo. Vremenom, međutim, preterana i neadekvatana upotreba takvih sajtova može ozbiljno da vam naruši međuljudske odnose, što neretko primetite tek onda kad već imate ozbiljan problem.
U čemu je stvar? U početku, jako je zanimljivo kad putem takvog sajta stupate u kontakt s onima koje godinama, pa i decenijama niste videli, sa ljudima sa kojima ste išli u osnovnu ili srednju školu, ljudima iz nekadašnjih komšiluka, onima sa kojima ste studirali, koje ste ovom ili onom prilikom upoznali… I onda, to može da bude i korisno, svi ti kontakti mogu vam pomoći u nalaženju boljeg posla ili sposobnijeg zubara. Ali…
Ali, mnogi počnu previše vremena da posvećuju tim poznanicima. Pratite šta ko radi, učtivo čestitate ovo ili ono, progovorite koju reč sa njima, i vreme prođe neverovatno brzo. Shvatite da ni one važne obaveze niste pozavršavali, a za neko druženje sa osobama koje su vam zaista drage nema više šanse da nađete vreme.
Mada je lepo ponovo uspostaviti kontakt s nekim, najčešće postoji razlog zašto sa tom osobom niste ostali bliski, ili nikada i niste bili bliski s njom. I ni sada nemate neki poseban razlog za kontakt s njom, osim, eto, što vam je na listi prijatelja, i što bi vam možda mogla biti potrebna jednog dana – a u međuvremenu zanemarujete osobe koje vam zapravo mnogo više znače.
Još nešto: primanje informacija preko takvih sajtova ide jako brzo, a istraživanja su pokazala da je za kompleksnije emocije, kao što je, recimo, saosećanje s tuđim problemom, potrebno vreme. Više vremena nego što ga provedete prelećući pogledom preko nečijeg statusa na Fejsbuku. Naravno da vam povremeno posećivanje tog i sličnih sajtova ništa neće poremetiti, ali intenzivno praćenje (bez kojeg se mnogi osećaju kao da nisu u toku) vam slabi sposobnost da osetite neke kompleksnije emocije i, posledično, da ostvarite kompleksnije odnose sa ljudima. Taj problem se naročito pokazuje kod veoma mladih osoba, koje se još uvek razvijaju, ali ni odrasli nisu imuni na to.
Ne kažemo da takve sajtove uopšte ne treba koristiti. Oni mogu da budu i korisni i prijatni. Samo, upotrebu treba svesti na neku razumnu meru, i ne zanemarivati kontakt s ljudima uživo – jedini pravi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.