U trendu

Preživeti neprijateljski nastrojenog šefa (2)

Može da predstavlja veliki problem ukoliko je vaš šef neprijateljski nastrojen prema vama, stalno ima neke zamerke, vređa vas i ponižava, neretko i pred vašim kolegama. Srećnom, to nije nešto što morate da trpite u beskraj, dok vam zdravlje ne bude u potpunosti uništeno.
Šta učiniti? Dobra je ideja da počnete da tražite novi posao (ne znači da morate smesta da date otkaz). Možete pokušati i da tražite premeštaj u okviru iste firme. Na sve moguće načine raspitujte se za druge poslove, zamolite i prijatelje i poznanike da vas obaveste ako saznaju za nešto, šaljite dobro napisanu radnu biografiju u različite firme. Osećaćete se znatno bolje već samo zbog toga što aktivno radite na rešenju problema, to će vam dati snagu da duže izdržite. Ukoliko se ne osećate dovoljno bolje, ukoliko će vam zdravlje biti trajno narušeno situacijom u kojoj ste, moglo bi dobro da se pokaže da date otkaz – pa šta bude da bude.
Dok ste još uvek na poslu na kome je vaš odnos sa šefom toksičan, možete pokušati i da napravite mentalni štit, to jest, da se mentalno udaljite od te situacije. To funkcioniše po principu "na jedno uvo uđe, na drugo izađe" – vaš šef može da viče na vas i da vas vređa, vi ga naizgled mirno slušate, ali to prolazi pored vas kao što bi prošla dreka na drugoj strani pijace. Nije lako ovladati ovom veštinom, ali jednom kad vam uspe, ponižavajuće reči vašeg šefa znatno će vas slabije doticati.
Prethodni savet je neostvariv za vas? U tom slučaju, pokušajte da odbijete da samo ćutite i trpite. Da ne bude zabune, ne predlažemo vam žestoku svađu sa šefom, ali vam savetujemo da se pobunite. Ukoliko svaki put oćutite, osećate se kao da vas zlostavljaju, maltretiraju, osećate se bespomoćno, dok, ako odgovorite, bar nema osećaja bespomoćnosti, osećaja da ništa ne vredite. Predlažemo da počnete s nečim manjim, na primer, sledeći put kad šef počne da viče na vas pred vašim kolegama, učtivo i smireno zamolite za razgovor nasamo. Naravno, sasvim je moguće da šef neće nimalo biti raspoložen da udovolji tom predlogu, ali je takođe moguće da će, posle vašeg predloga koji je u suštini veoma profesionalan, sledeći put razmisliti pre nego što to ponovi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.