Preživeti promene vremena

Koliko puta ste već rekle: „Uf, što je grozno ovo vreme“, ili nešto slično? Zaista je neprijatno: stalne promene temperature (pa ne znate kako da se obučete ni koliko tona rezervne odeće da ponesete na posao, kao ni da li će vam i kišobran biti potreban), promene pritiska, čas se smrzavate, čas vam je vrućina, onda počne kiša kao da će potop… Obaveze ostaju te koje su i bile: posao, kuća, deca. Posao se mora obaviti bez obzira na to koliko se „smućeno“ osećate, a i o kući i deci bi se valjalo pobrinuti, bez obzira na to što biste najradije zaspale i zarežale na svakog ko pokuša da vas omete u tome. Kako izaći na kraj sa umorom, glavoboljom i eventualnim srčanim problemima koje vam ovako promenljivo vreme „donosi na poklon“?

Čest je pokušaj da se ovakvo vreme jednostavno prespava, ali čak i ako imate priliku za to, to nije dobra ideja, jer ćete tako poremetiti svoj ustaljeni dnevni ritam. Bolje je da se naspavate dovoljno (osam do deset sati dobrog noćnog sna), a inače da se držite uobičajene dnevne rutine.

Pijte puno vode – ona će pomoći da vaš pritisak ostane stabilan i da se izbace štetne materije iz organizma. Potrebno je oko dva do dva i po litra vode ili biljnih čajeva dnevno. Izbegavajte alkohol. Takođe, tokom dana konsumirajte više manjih obroka, umesto da jedete ređe, a obilnije; neka u tim obrocima bude dosta voća i povrća. Na ovaj način rasteretićete probavni sistem, a time i ceo organizam. Obilni obroci bi vas samo dodatno uspavali.

Ujutru kada ustanete, istuširajte se naizmenično hladnom i toplom vodom, ili uđite u kadu koja je napunjena hladnom vodom (do visine vaših listova) i tako ostanite dva do tri minuta. Tako ćete ubrzati metabolizam i „razdrmati se“.

Svi ti postupci (koji su i inače zdravi, a ne samo po promenljivom vremenu) neće vam u potpunosti ukloniti tegobe, ali će ih u znatnoj meri ublažiti. Čak i to pomaže, zar ne?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.