Pričaju vam o starijoj ženi koja je rodila

Na ženu koja je i posle određenih godina (koje god to godine bile) i dalje sama i nema decu neretko se mrko gleda, kao da je njena glavna funkcija u životu ta da se uda i da rađa decu. Ne kažemo da su brak i zasnivanje porodice loši, daleko od toga, ali nije u redu ni da vas neko smatra faličnom jer toga još uvek nema u vašem životu – a nekad bude maltene groteskno o kakvim vam stvarima pričaju kako bi vas "ohrabrili".
Još uvek ste same – niste ni u vezi ni u braku – i nemate dece. Možda vas niko otvoreno ne naziva faličnom, ali vam je jasno da ima bar nekih koji vas na taj način vide, i to ne samo vaši roditelji, koji bi želeli da ih obradujete unučićima. Ima ih koji se naglas pitaju kako to da je žena kao vi i dalje sama, ili vam objašnjavaju kako to da ste same, ili vas podsećaju na otkucavanje biološkog časovnika – a onda se nađe i neko ko pokuša da vas "ohrabri". Pričom o ženi znatno starijoj od vas – ne bi ni trebalo da u tim godinama može da rađa – koja je postala srećna majka trojki. I namiguje vam, u smislu da, eto, i za vas i dalje ima nade.
Ukoliko spadate u žene koje jednostavno ne žele decu, na takve "dobronamerne" postupke vam dođe da zarežite. Ukoliko decu želite, ali ih iz ovog ili onog razloga još uvek nemate, takav postupak vas neće ohrabriti, zaboleće vas kao podsećanje na ono što želite, a još uvek nemate, i niste sigurne hoćete li ikad to imati. U svakom slučaju, teško da će vam prijati takvo zadiranje u vašu intimu – pitanje dece je nešto veoma lično i privatno, ne nešto u šta bi bilo ko sa strane trebalo da se meša. Čak ni ako je to "za vaše dobro".
Šta učiniti kad neko tako postupi? Ako se radi o razgovoru, promeniti temu – a ako ta osoba često samoinicijativno poteže takva pitanja, prorediti viđenja s njom. Ako se radi o mejlu, ignorišite ga, i nemojte odgovoriti. Po potrebi, blokirajte poruke te osobe.
Naravno, postoji i mogućnost da priča o veoma staroj ženi koja je rodila nije podsećanje – ili bar nije namerno podsećanje – na vašu situaciju, već samo zanimljivost na koju je neko naišao i poželeo da s vama podeli. Tada nema razloga za ljutnju, kratko prokomentarišite kao zanimljivost i pređite na nešto drugo. Lako je prepoznati da se samo o tome radi – ta osoba nema običaj da vam svaki čas priča o tome da treba da postanete majka. Što se tiče onih koji vas "dobronamerno" podsećaju na to da nemate dece, razmislite o tome da se distancirate od njih i da pronađete osobe kojima se dopadate takve kave ste i koje ne pokušavaju da vam odrede šta da radite sa sopstvenim životom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.