Pridržati vrata od lifta

Nije nikakva retkost da neko uđe u lift, za njim ide još nekoliko ljudi kojima je lift potreban, a ta osoba im "pobegne". Takvo ponašanje je neuviđavno i nepristojno, i trebalo bi ga izbegavati kad god je moguće – ni vi ne želite da se vama nešto te vrste desi.
A gotovo da i nema nekoga kome se to nikad nije desilo, izuzev onih koji žive u prizemlju ili na prvom spratu (pod pretpostavkom da nisu od onih koji na prvi sprat idu peške). Vraćate se s posla, umorne, još i nosite pune kese namirnica iz samoposluge, znate da vas čekaju i spremanje večere i kućni poslovi – i neko vam praktično "pred nosom" zalupi vrata lifta, pa tako s teškim kesama čekate da komšija ode do osamnaestog sprata, pa da se lift ponovo spusti kako biste vi mogle do šesnaestog.
Postoje situacije kada je razumljivo da ne želite s nekim da idete liftom – na primer, ne želite da budete same u liftu s nepoznatim muškarcem, otkud znate ko je i kakav je. Ali, i tada nije učtivo nekom samo zalupiti vrata i "pobeći"; ono što je u takvoj situaciji pristojno jeste da se nasmešite, zahvalite dok vam pridržava vrata (ili se jednostavno zahvalite dok vas pita hoćete li i vi liftom) i kažete da ćete ići drugim liftom (ako u zgradi postoji samo taj jedan lift, možete reći jednostavno: "Ne, hvala").
U najgorem slučaju, ako ste već ušle u lift a vidite da nailazi neko s kime ne želite da se vozite, izvinjavajuće slegnite ramenima dok se vrata automatski zatvaraju a vi se pravite da tražite dugme kojim se vrata drže otvorenim ili, ako lift nije sa automatskim vratima, recite nešto kao: "Izvinite, žurim", i nastavite svojim putem.
Takvo ponašanje bi ipak trebalo izbegavati onda kad ne deluje kao da bi mogao postojati rizik za vašu bezbednost, i umesto toga učtivo pridržati vrata lifta dok one koji dolaze nakon vas pitate da li će i oni liftom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.