Prijatelji bi da im iznajmite stan ili sobu

Veliki je broj ljudi sa nerešenim stambenim pitanjem, a ima i onih koji nekima iznajmljuju stan ili sobu. Nekada ume da bude izuzetno nezgodno ako vam prijatelji traže da se usele u stan ili sobu koju iznajmljujete, i može se desiti da budete u nedoumici kako da postupite.
Naime, prijatelji i rodbina vrlo često će smatrati da, ako se usele kod vas, treba da im učinite cenu, kao i da će imati nekakve povlastice; nekad je i maltene nemoguće izbaciti ih jednom kad se usele, a vama ta soba ili stan budu potrebni za nešto drugo. Mnogi će videti one koji drugima iznajmljuju stan ili sobu kao bogataše – a lako se može desiti da vi od toga što iznajmljujete stambeni prostor drugima dopunjujete oskudni kućni budžet ili u potpunosti od toga živite. A prijatelji bi da im, onako prijateljski, spustite cenu i da ih u beskraj čekate kad nemaju da vam plate ili novac potroše na nešto drugo. Ako ih odbijete, umeju da postanu krajnje neprijatni – kako prijatelju ili rođaku odbijate uslugu? Nekad se ponašaju i kao da oni vama čine uslugu time što bi se uselili, kao da vi inače nikako ne biste mogli da nađete stanare.
Šta u takvoj situaciji? Nije da ne želite da pomognete prijateljima, ali ne želite ni da vas iskorišćavaju niti da vi budete oštećeni, a taj stambeni prostor vam je izvor prihoda. Možete pokušati da im kažete koliko naplaćujete na ime kirije i drugih troškova, i da im stavite do znanja da je cena ta – ako hoće, hoće; ako neće, njihova stvar.
Ili, ako vam je neprijatno da pravite takav dogovor s prijateljima, neprijatno vam je da uzimate novac od njih, plašite se mogućih komplikacija, pa i prestanka prijateljstva ako dođe do sukoba (do koga bi lako moglo da dođe), možete im jednostavno reći da već imate stanare. I možete se nadati da tad neće od vas da traže da te ljude tek tako izbacite na ulicu kako bi oni mogli da se usele.
U svakom slučaju, stambeni prostor koji dajete u najam je vaš, da s njim postupate onako kako vi nađete za shodno, tako da ne treba da vas bude sramota ako se ono što vi želite da učinite ne poklapa sa željama vaših prijatelja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.