Prijatelji često slave – i očekuju poklone

Prijateljstva su nešto divno, kao što je divno i obradovati dragu osobu nekim lepim poklonom. Nažalost, dešavaju se i manje lepe stvari, kao što je ona kad prijatelji pokušavaju da se „ogrebu“ za što je moguće više poklona, kako bi smanjili sopstvene troškove.
Ova pojava kod nas, bar koliko mi znamo, nije naročito česta, ali je u nekim drugim zemljama ima češće (nadamo se da se neće u velikoj meri proširiti i u naše krajeve!). Pojava izgleda ovako: bračni par napravi okupljanje kako bi proslavio neki bitan im trenutak (očekuju dete, prvi put su kao par počeli ovo ili ono), zove veliki broj gostiju i od njih očekuje poklone povezane s tim trenutkom. I malo-malo pa novo okupljanje povodom nekog novog bitnog im trenutka. Na svakom od njih očekuju poklone, a sve je u rangu poklona kakvi se daju za venčanje. Otprilike, kao da svaki put kada im nešto zatreba ili nešto požele, pokušaju da to dobiju od prijatelja, umesto da sami nabave.
Nezgoda u kojoj se možete naći jeste da takvi prijatelji na sva takva okupljanja zovu i vas, a vi baš i nemate toliko novca da svaki čas možete nešto da im poklanjate. Volite vi prijatelje, dragi su vam, drago vam je što im lepo ide, ali novca nemate pa nemate, a oni malo-malo pa slave nešto. Šta tad? Postoji li neko pristojno rešenje?
Postoji. Onda kada nemate novca ili vam je ono što imate potrebnije za nešto drugo, zahvalite im se na pozivu, izrazite iskreno zadovoljstvo što im tako dobro ide i što ponovo imaju razlog za slavlje, pristojno im se izvinite što nećete biti u mogućnosti da prisustvujete slavlju i poželite im sve najbolje. Ostajete savršeno učtivi, a ne trošite novac koji nemate na one koji ga imaju znatno više od vas.
Hoće li vas prijatelji odbaciti zbog ovoga? Ne osim ako iz svog života ne izbacuju one koji nisu imućni – a ako tako postupaju, onda vam i nisu prijatelji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.