Prijatelji kao da vas izbegavaju

Prijatelje volimo, stalo nam je do njih, do druženja s njima, i ume da bude veoma neprijatan osećaj ako nam se čini da nas izbegavaju. Tada se obično zapitate jeste li vi tu nešto skrivile, ili su ipak prijatelji ti koji se loše ponašaju.
Tipičan slučaj jeste da malo-malo pa saznate da su vaši prijatelji nekud izašli ili čak i putovali na vikend van grada, a da vas niko nije zvao, čak vas ni obavestio. Kažu vam za to tek kasnije, kad se čujete s nekim od njih. Pitate ih zašto vam niko nije rekao, zašto vas niko nije zvao i odgovor bude da su zaboravili. Šta učiniti u takvoj situaciji?
Direktan razgovor s prijateljima bi možda pomogao – da ih pitate da li vas oni to izbegavaju i, ako vas izbegavaju, zašto to čine – ali, ako ne dobijate detaljniji odgovor od „zaboravili smo“ kad pitate zašto vas nisu zvali, moguće je da ni od direktnog razgovora ne bi bilo koristi.
Kada je situacija ovakva, moglo bi da se radi o tome da vas prijatelji smatraju malčice prenapornom i prezahtevnom i da je izbegavanje vašeg društva njihov način da vam to kažu. Ne smatraju vas lošom osobom, nije da žele da vas otkače, ali ste im pomalo zamorni. Voleli bi oni da se druže s vama, samo kad biste vi bile malčice opuštenije i malo manje zahtevne i manje naporne. To je teorija koju možete proveriti na sledeći način.
Sledeći put kad saznate za izlazak ili zajedničko putovanje na koje niste bile pozvane, ne pitajte zašto. Umesto toga, veselo pitajte kako su se proveli, šta su videli, šta se zanimljivo desilo… Ako se stvarno radilo samo o tome da ste im malčice prenaporni, nakon što nekoliko puta ne pitate „zašto“ nego se veselo raspitujete za provod, počeće ponovo da vas zovu da izlazite i putujete s njima.
A ako novi pozivi na druženje ne uslede ni nakon toga, ako čak i do razgovora s prijateljima dolazi samo na vašu inicijativu, onda se radi o tome da vam oni više nisu prijatelji. Možda im je žao da vam kažu da prestanete da ih zovete, možda nemaju hrabrosti da vam to kažu, ali ako vas niti zovu da pričaju s vama niti vas zovu da se s njima vidite, tu teško da se može raditi o prijateljstvu. Tada vam preostaje da potražite nove prijatelje (znatno lakše reći nego učiniti, znamo), one koji će hteti da se druže s vama. Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.