U trendu

Prijatelji redovno nemaju dovoljno novca za izlazak

Svakome se može desiti da nema dovoljno novca, a ne želi da se zbog toga odrekne izlaska s prijateljima, pa zamoli prijatelje da dodaju onoliko koliko mu/joj nedostaje. Problem je ako to postane redovna pojava, to jest ako se neko od vaših prijatelja svaki put na taj način „ogrebe“ o vas.
Staro je pravilo da časti onaj ko zove, ali u današnjim izlascima često nije zvao niko konkretno, nego se nekoliko osoba dogovori da izađu. U takvim situacijama, ko će platiti uglavnom je stvar dogovora; čest je slučaj da svako plati svoje. Desi se da ispadne da neko nema dovoljno, pa vas zamoli da dopunite i obeća da će vam vratiti, ili vam se na neki drugi način odužiti. Sasvim normalna pojava oko koje ne treba praviti nikakvu „frku“ – osim ako neko ne počne da zloupotrebljava vaše prijateljstvo.
Verovatno ni vama novac baš ne raste na drvetu, pa ako neko konstantno moli da dodate onoliko koliko mu/joj fali, tu vremenom može da se sakupi prilična svotica. Takva osoba obično obeća da će vam vratiti. Ukoliko je poštena, i hoće, i to bez podsećanja s vaše strane, ili će vam bar reći da je već neko vreme bez novca i da ne zna kada će biti u prilici da vam vrati (može se desiti i da, dok joj se finansijsko stanje ne popravi, prestane da izlazi ili da naručuje ono za šta zna da će moći da plati, kako makar ne bi povećavala dug koji ima prema vama). Ali, ima i onih koji ne postupe tako, već ih vi, mada je i vama samima neprijatno da to činite, podsećate na to da vam duguju, oni obećaju da će vam vratiti, prilikom sledećeg izlaska se opet „ogrebu“ o vas i tako u beskraj. I dokle tako?
Zvuči surovo, ali ovakva situacija može da traje samo onoliko dugo koliko vi to dopustite. To ne znači da treba da režite ni da se svađate, postoji i elegantniji način. Koji? Kada se sledeći put budete dogovarali s tom osobom o izlasku, recite joj da ste malo „tanki“ s parama i zamolite je da taj put plati i za vas (ne morate da spominjete da to može da oduzme od novca koji vam duguje). Ukoliko se ta osoba predomisli što se izlaska tiče, i nakon toga počne da vas izbegava, biće savršeno jasno „koliko je sati“ i zbog čega se družila s vama. U boljoj varijanti, prihvatiće da plati i za vas (ili bar otvoreno reći da nema novca za to), a shvatiće i vašu implicitnu poruku da više nećete tolerisati „žickanje“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.