U trendu

Prijateljica je švorc (1)

Prijateljstvo može da savlada različite prepreke; bilo bi lepo reći da novac nikako ne može da ga ugrozi, ali nije tako. Besparica i te kako može da ugrozi prijateljstvo, zato, evo nekih predloga kako da izađete na kraj s time što je vaša prijateljica s malo ili nimalo novca.
1. Ne želi da izlazi s vama jer nema novca. I teško da je možete kriviti što pokušava da uštedi. Ipak, moguće je izlaziti, a ne trošiti novac – na primer, šetnja ništa ne košta. Ili možete povremeno i da je častite, ukoliko njoj neće biti neprijatno jer ne može da uzvrati. A možete i da razgovarate o postavljanju limita za izlazak, i dogovoriti se o nekoj maloj sumi koju ona može sebi da priušti. Ipak ne izlazite svako veče, a zajednički odlazak na kafu skoro svako može sebi ponekad da priušti. Takvim postupkom pokazujete prijateljici da i dalje cenite njeno prijateljstvo, kao i to da je i bez mnogo novca moguće lepo se provesti.
2. Svaki put očekuje da vi platite račun. Ovo je već ozbiljan problem. Jedno je odbiti izlazak, a nešto sasvim drugo pokušati da prijateljici svaki put uvalite kompletan račun – čašćavanje je normalna stvar, ali ne kad stalno častite vi, izuzev ako već imate takav dogovor i ako "plivate u novcu". Zato, predložite da podelite račun – ako je neophodno, recite i da jednostavno nemate dovoljno da same platite ceo. Možda će je to navesti da ređe izlazi s vama, ali ako je navede da prekine prijateljstvo, onda vam baš i nije bila neka prijateljica, samo se "grebala" o vas.
3. Ne može više sebi da priušti vaše uobičajene zajedničke aktivnosti. Tu dosta zavisi o kojim se aktivnostima radi. Recimo, ako vam je običaj bio da se jednom nedeljno nađete na ručku i dobro istračarite, možete umesto toga da se nalazite i kod nje ili kod vas, uz domaću kuhinju, ili samo na kafi. Ukoliko vam je ona prijateljica za šoping, možete zajedno da obilazite radnje polovne robe i buvljake i da gledate šta tamo interesantno može da se nađe za sitninu. Međutim, ukoliko ste zajedno išle na neke treninge, a ona to više sebi ne može da priušti (ni vi niste u stanju da plaćate i za nju, te stvari baš i nisu džabe), nemojte odustajati od treninga, oni su zdravi za vas; ili idite same, ili se sprijateljite s nekom ženom koja ide na isti trening, kako biste imale s kim da pričate. Drugim rečima, prilagodite se prijateljičinim mogućnostima u nekoj meri, ali nemojte odustajati od svojih omiljenih aktivnosti, one vam "pune baterije" i potrebne su vam.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.