Prijateljica je švorc (2)

Juče smo pisali o problemima koji mogu da nastanu kad novčane mogućnosti vama drage prijateljice drastično opadnu, kao i o nekim načinima da se druženje prilagodi tome. Danas iznosimo još neke moguće probleme i predloge šta učiniti u takvim situacijama.
4. Malo-malo pa pokušava od vas da pozajmi veće sume novca. Ovo ume da bude jako veliki problem. Lako je uzeti novac od nekoga, a teško je vratiti ga. U mnogo slučajeva se pokazalo da se usled pozajmice prijateljstvo raspadne – onaj ko je pozajmio nema da vrati pa se i ne javlja; ako i dođe do susreta, to je neprijatna situacija, onaj ko je dao novac ne želi da insistira da ga dobije nazad, a opet, potreban je i njemu… Ne zalažemo se za sebičluk, ali ni darežljivost u ovakvim slučajevima ne garantuje očuvanje prijateljstva, a mogla bi da vam napravi ogromne probleme, jer i vi (i vaša deca, ako ih imate) morate od nečeg da živite. Najpraktičniji (i ne baš lep) savet za ovakve prilike jeste to da, ukoliko se ne radi o novcu za koji ne biste ni osetile da ga izgubite, novac ne dajete – recite da biste volele da pomognete, ali jednostavno nemate dovoljno ni za sebe.
5. Često vozite nju ili njenu decu, a ona vam nikad ne plaća benzin. Ukoliko vam je usput da je vozite, to i nije naročit problem, manje-više isto toliko benzina biste potrošile i bez nje. Ali, ako joj je redovno potrebna vožnja na duže distance, a vi sebi ne možete da priuštite da plaćate za toliko benzina, tražite joj onoliko za koliko smatrate da je fer. Ako je potrebno, recite joj da nemate za benzin, pa će, ako nema ni ona, morati da ide gradskim prevozom ili da nađe nekog drugog da je vozi. Ovo može da zvuči surovo, ali benzin nije jeftin, a to što je vaša prijateljica bez novca a zgodno joj je da je vozite umesto da ide gradskim prevozom ne znači da vaša deca treba da ostanu gladna.
Još jednom: nismo za sebičluk, naravno da treba pomoći prijateljima. Nekada je moguće pomoći prijateljici s finansijskim problemima, ili se prilagoditi njenim trenutnim mogućnostima, ali je nekad ipak neophodno gledati sebe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.