Prijateljica koja ne ispunjava obećanja

Prijateljstva mogu biti divna, ali ima i prijateljstava koja vam više truju život nego što u njega unose nešto lepo. To se dešava kada vas prijatelji lažu, rade vam iza leđa, konstantan su izvor razočaranja u vašem životu… Jedan takav slučaj jeste i kad prijateljica konstantno ne ispunjava obećanja.
Nije bitno da li je po hiljaditi put otkazala nalaženje s vama, i to onda kada je prekasno da napravite drugačije planove, ili je, opet i opet, obećala da će nešto učiniti, a nije (niti vam je o tome javila na vreme), ili… Ovakva prijateljica vas u devet od deset slučajeva navedu da se osećate razočarano i ostavljeno na cedilu. U zavisnosti od vašeg temperamenta, bićete besni ili ćete se osećati kao pokislo kuče.
Zašto se ona tako ponaša? Nekada je to zato što su i prema njoj bliske osobe postupale na takav način dok se formirala kao ličnost, a nekada zato što trenutno ima nekih problema s kojima ne zna kako da izađe na kraj (u ovom drugom slučaju nije bila nepouzdana u toku celog vašeg poznanstva, nego tek odskora). U svakom slučaju, na vama je da procenite da li vam se čini da je njeno neadekvatno ponašanje nešto privremeno, ili nešto na šta ćete morati da se naviknete ako rešite da nastavite prijateljstvo.
Može se desiti da vaša prijateljica ne razume kako se vi osećate kada vam po hiljaditi put kaže da neće moći da dođe – tu pomaže ako joj, kada vam javi za to, kažete nešto kao: „Razumem da ti nije do izlaska. Tako sam se radovala viđenju s tobom…“. Moguće je i da ona nije svesna da se konstantno tako ponaša, pa ne bi bilo loše, kad ponovo otkaže, reći joj: „Svesna si da otkazuješ dogovor već četvrti put u dve nedelje?“.
Nije nimalo neopravdano da prekinete prijateljstvo s osobom koja skoro nikada ne ispunjava obećanja. Ako prijateljstvo ipak nastavite, korisno je da je više puta podsetite na dogovor, možete joj i pred samo viđenje (ako treba da se vidite) poslati poruku kojom je pitate da li dogovor ostaje. Redovno napravite i plan šta ćete ako ona ponovo ne uradi ono što je rekla da će uraditi.
Sledeći put kada vam obeća nešto, možete pokušati da odgovorite: „Ma da“. Naljutiće se na vaš sarkazam – recite joj da samo ističete činjenicu da ona konstantno krši svoja obećanja, a zatim joj recite da dokaže da grešite i da ovog puta uradi ono što je sama rekla da će uraditi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.