Kad prijateljica ne čuva vaše tajne

U prijateljstvu se obično podrazumeva da treba čuvati kao tajnu ono što se kaže u poverenju, ali ima prijatelja koji će, iz različitih razloga, konstantno svima prepričavati naše tajne. A mi ni sami nećemo biti sigurni šta da uradimo s takvim prijateljima.

Kad kažemo prijateljici: „Ovo je između tebe i mene“, podrazumevamo da će ona ćutati o tome, ali postoje osobe koje, mada su svesne da bi trebalo da čuvaju tajnu, jednostavno nisu u stanju da to i učine. Neke od njih ne umeju da ćute. Drugima pak predstavlja užasan pritisak što znaju nečiju tajnu, ne mogu da izdrže taj pritisak i poverljive informacije brže-bolje podele s nekim.

Ima i onih koji obožavaju da tračare. Svesni su da će vas povrediti odajući vašu tajnu, ali ne mogu da odole tome što će biti u centru pažnje dok ono što ste im rekli prepričavaju unaokolo. A može se desiti i da vaša prijateljica nije svesna da od nje očekujete da rečeno zadrži za sebe – recimo, to da ste dobili povišicu ili da ste u drugom stanju. To joj može izgledati kao informacija o kojoj slobodno sme da priča sa svima, ukoliko joj niste rekle da biste radije da se o tome zasad ne priča, ili da biste volele da same sve obavestite.

Nije uvek lako prepoznati one koji neće sačuvati vaše tajne. Ako posumnjate da bi neko mogao biti takav, postoji jednostavan test – recite toj osobi nešto za šta vam intimno ne bi preteško palo čak i da se o tome ćaska po celoj firmi, a zatim pratite da li će se o tome stvarno pričati unaokolo, kojom brzinom i među koliko ljudi će se raširiti ono što ste vi saopštili „u poverenju“.

Ako vam se čini da prijateljica nije bila svesna da o nečemu ne treba da priča, skrenite joj pažnju na taj-i-taj događaj kada je nešto odala i posmatrajte njenu reakciju. Da li se izvinjava? Da li poriče ili pokušava da omalovaži celu stvar? Da li vas je zamolila za oproštaj, uz objašnjenje da nije bila svesna da vi to vidite kao tajnu i obećanje da će ubuduće više paziti? Ako se radi o nenamernoj grešci s njene strane, postoji nada da se takvo ponašanje više neće ponoviti.

Ukoliko pak izgleda kao da će vaša prijateljica iz bilo kog razloga konstantno odavati vaše tajne i da se to neće promeniti, preostaje vam ili da okončate prijateljstvo, ili da prestanete da joj pričate bilo šta za šta ne biste želele da se brzinom požara raširi unaokolo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.