U trendu

Prijateljica se udaljila

U užurbanom i obavezama prenatrpanom životu, kakav većina nas danas vodi, nije neobično da se neke lepe stvari zapostave, na primer, prijateljstvo. Naročito ako vam uleti i posebno težak period. A onda bude teška muka obnoviti prijateljstvo, vratiti ga na ono što je nekad bilo.
Recimo, imate prijateljicu s kojom ste se ranije redovno čuli jednom ili dvaput nedeljno, i viđale se s njom kad god vam vreme dopusti. Nije lako ni vama ni njoj, obe radite, obe imate malu decu, ali ste ipak uspevale da se vidite i crple puno pozitivne energije iz uživanja s dragom osobom. Međutim, ta viđenja su se proredila, čak su i telefonski razgovori postali ređi – sada se čujete jednom u tri-četiri meseca, i ispada da je to uvek na vašu inicijativu, ne zove ona prva.
Jednom kada ste postale svesne u kojoj meri su vam se kontakti proredili, počele ste da razmišljate otkad je to krenulo i setile ste se da ste imale jedan izrazito težak period, možda se čak radilo i o smrti ili teškoj bolesti neke vama bliske osobe. I sad se pitate da se niste tada malo previše žalile prijateljici, previše je opteretile svojim problemima, možda se zato udaljila od vas? Žao vam je ako je tako (normalno je požaliti se prijateljici na svoju muku, ali je i s tim moguće preterati). Volele biste da znate da li je to u pitanju, ili ste i nehotice učinile neku grešku, povredile prijateljicu – bilo bi dobro to znati, ne samo da biste pokušale da se za grešku iskupite nego i da je ne učinite ponovo, s nekim drugim. A možda se radi i o nečemu trećem, četvrtom…
U ovakvim situacijama nema mnogo svrhe nagađati šta je uzrok slabom kontaktu s prijateljicom. Ako je pitate o čemu se radi, skoro je sigurno da će vam reći da je pretrpana obavezama (a ko nije, danas?); taj odgovor nije laž, a svakako je učtiviji od potezanja napornog ponašanja (ako se o tome radi) od ko zna kad.
Ono što je bitno u ovakvoj situaciji jeste da vi želite da nastavite prijateljstvo s tom osobom. Kako to učiniti? Pozovite je, bez razmišljanja o tome ko zove prvi. Recite joj da vam nedostaje, da vam nedostaju viđenja s njom, viđenja „samo onako“, bez posebnog povoda. Usputno joj recite i da je težak period kroz koji ste prolazile okončan i da biste volele da je vidite i opušteno se ispričate s njom, kao što ste nekada radile. Ukoliko i ona želi da se vidi s vama, uspećete nekako da se dogovorite – kratko viđenje je skoro uvek moguće „uglaviti“ čak i među mnogobrojne obaveze. A ako ispadne da se nije javljala jer je sad ona ta koja prolazi kroz težak period, bićete tu za nju da je saslušate i pomognete joj koliko možete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.