Prilagodite se godišnjem dobu

Postaje hladno; kao što svi znamo (čast izuzecima), biće još hladnije. Koliko razmišljate o tome? Ne mislimo samo na to da se utoplite i zagrejete stan – to je očigledno, pošto će vam vrlo brzo biti hladno ukoliko to ne učinite – već i na to da su nega lica, kose i tela nužno drugačiji leti nego zimi. Ukoliko se još niste setili toga, mi smo tu da vas podsetimo.

Foto: PublicDomainPictures/Pixabay.com

Foto: PublicDomainPictures/Pixabay.com

Uobičajena je zabluda da se kosa leti manje masti nego zimi. Zapravo, zbog hladnoće će se lučiti više masti, jer je masni sloj prirodna zaštita od hladnoće; pored toga, ukoliko priličan deo vremena nosite kapu, kosa će vam se znojiti pod njom. Rešenje je jednostavno: ne menjajte navike u pogledu pranja kose – perite je onda kada se isprlja. Dodatni problem u vezi s hladnoćom i nošenjem kape je to što oni mogu oštetiti kosu i učiniti je osetljivijom; ukoliko mislite da bi i vaša kosa mogla da „nastrada“ na ovaj način, tokom zime upotrebljavajte neku zaštitnu kolekciju napravljenu za ovo vreme.
Najveći problem zimi su lice i usne – ne možete ih baš potpuno prekriti, pa usne ispucaju, a i lice pati zbog hladnoće. Za usne je uglavnom dovoljna redovna upotreba grožđane masti ili karmina sa zaštitnim supstancama. Kad je reč o licu, treba mu posvetiti dodatnu pažnju. Pazite da ga ne isušite preteranim čišćenjem, jer je uloga viška masti zapravo zaštitna; pored toga, ma koliko vam leti fantastično odgovarala neka predivna hidratantna krema, zimi ona može biti pogubna – vlaga na vašem licu bukvalno se može pretvoriti u komadiće leda, što će vam prilično oštetiti kožu. Umesto nje, koristite neku sa uljanom osnovom, naročito ako planirate duži boravak na hladnom.
Slična, mada nešto blaža, jeste situacija i sa telom. Blaža, jer je telo ipak pokriveno odećom, pa je i mogućnost zamrzavanja vode na njemu manja (ukoliko ste u situaciji da vam se vlaga na telu zamrzava, imate znatno hitnije probleme od nege kože). Ipak, dodatna nega nije na odmet – sada je pravo vreme da isprobate uljane kupke, a po potrebi, i da mleko za negu tela zamenite uljem sa istom namenom.

Ostavite komentar

Ostavite komentar