U trendu

Pristojna distanca

Poznato je da je krajnje nevaspitano unositi se ljudima u lice, kao i da različiti odnosi zahtevaju različitu fizičku udaljenost od sagovornika, ali ne znaju svi koliko blizu treba prići prijateljima, poslovnim saradnicima, osobama na okupljanjima… Zato, evo pravila za svaku priliku.
Kada se o poslovnim saradnicima radi, distanca je najveća – nikakvo intimiziranje ne dolazi u obzir. Za poslovne prilike najbolja distanca je između 120 i 370 cm (ako vam je tako lakše, između malo više od jednog metra i nešto manje od četiri metara razdaljine). S te distance ostavljate utisak ozbiljne i odgovorne osobe koja zna šta hoće, sagovornici mogu dobro da vas čuju, a nemaju priliku da zagledaju svaki detalj na vama. Ovo je dobra distanca i kad dolazite na poslovni intervju – ukoliko je samoinicijativno zauzmete ostavljate pozitivan utisak. Kad smo kod poslovnih intervjua, obratite pažnju na oblik stola u kancelariji koja je predviđena za okupljanja – ako je sto okrugao, verovatno je u firmi na ceni timski rad, a ako je pravougaoni, pravila firme su verovatno stroža i firma je strogo hijerarhijski uređena.
Na socijalnim okupljanjima, 120 cm je najpristojnija udaljenost od sagovornika, bilo da se radi o nekoj zabavi ili o poslovnim koktelima. Ukoliko nekome dopustite da vam priđe bliže od toga, svima oko sebe signalizirate da vam je ta osoba više od poznanika.
Kad se o bliskim prijateljima ili partneru radi, 45 cm je uobičajena razdaljina – to je takozvani intimni prostor, onaj u koji je izuzetno nepristojno ući ako se ne radi o bliskoj osobi. Na toj razdaljini bliske osobe ozbiljno shvataju ono što im govorite; sam razgovor je topao i prijateljski. Naravno, ako se radi o razmeni nežnosti s partnerom, tu je poželjna još veća blizina – ona koja omogućava da budete pripijeni jedno uz drugo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)