Problematičan šef (1)

Nije mali broj onih koji imaju probleme sa šefom. Neka istraživanja čak pokazuju da ljudi ne napuštaju firmu za koju su dotad radili, već se sklanjaju od šefa s kojim više nikako ne mogu. Zato je korisno znati kako izaći na kraj s kojim tipom problematičnog šefa, kako ne biste morali da napuštate inače perspektivnu firmu. Tekst nije o šefovima uopšte, nego o onima koji se ne ponašaju neprimereno svojoj poziciji.
Šef koji vam zadaje previše posla: neki od ovakvih šefova i sami rade nehumano mnogo, dok drugi samo svojim podređenim zadaju, jednostavno, previše posla koji treba obaviti u prekratkom roku. Ovakvi šefovi najčešće su toliko usredsređeni na posao koji hoće da bude obavljen da nisu ni svesni kako njihovi zahtevi utiču na podređene. Ovde bi moglo da pomogne da šefu kažete sledeće: „Zadali ste mi da uradim to, to i to. Fizički ne mogu da stignem sve to u roku koji ste zadali, šta je tu prioritetno?“. Budite svesni da imate puno pravo da ne „crknete“ od posla, već da vam ostane snage i vremena i za privatan život.
Odsutan šef: ovakvi šefovi najčešće su preokupirani sopstvenim problemima ili su pred penzijom, pa im nije previše stalo do posla. Oni vam ne pruže dovoljno informacija, niti pokazuju interesovanje za to dokle ste stigli s poslom ili da li uopšte možete da postignete zadato. Uglavnom nisu ni svesni da vam ne pružaju dovoljno da biste mogli da obavite posao, pa je korisno da ih zamolite da sednu s vama jednom nedeljno ili mesečno (zavisi koliko vam je potrebno) kako bi vam dali detaljnija uputstva.
Šef koji vas maltretira: to je ona vrsta šefa koja vas, recimo, javno ponizi pejorativno se izrazivši o vašem učinku. Nekada se šef tako ponaša jer mu se čini da ga ugrožavate svojim sposobnostima (većim od njegovih), nekada zato što je neprijatna osoba. Takvom šefu treba staviti do znanja da ne trpite tu vrstu tretmana. Šefa teško da možete direktno napasti, ali možete reći nešto poput: „Verujem da to niste učinili s lošom namerom, ali ono što ste javno rekli pred svima me je zaista pogodilo. Zamolila bih vas da mi takve stvari ubuduće saopštite u četiri oka“. Ukoliko šef nastavi s takvim ponašanjem, žalite se njegovom šefu da ste žrtva mobinga – po potrebi, zapretite tužbom.
Šef sitničar: on svemu što uradite nađe neku zamerku, stalno nešto prepravlja, ništa mu nije dovoljno dobro. Šefovi koji se ponašaju na ovaj način često se osećaju nesigurno na svojoj poziciji. Potrebno je da ih uverite u svoju kompetentnost, što se najlakše postiže tako što ih o svemu što završite detaljno obavestite pre nego što sami provere. Ako ga redovnim izveštavanjem konstantno uveravate da ste pokrili sve što treba da bude pokriveno, s vremenom će se opustiti i početi više da vam veruje.
Sutra pročitajte o još nekim tipovima problematičnih šefova i o tome kako s njima izaći na kraj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.