Problematičan šef (2)

Pisali smo juče o nekim tipovima šefova koji svojim podređenima prave ovakve ili onakve probleme, kao i o tome kako s kojim tipom rešiti probleme ili ih ublažiti. Danas pišemo o još tri tipa problematičnih šefova i o tome šta možete pokušati ako je vaš šef takav.
Šef vrdalama: od njega nikada ne dobijate povratnu reakciju, nikada vas ne podrži, niti preuzima na sebe bilo kakav rizik. Često se radi o slabom, nesigurnom šefu. Naviknite ga na to da vam daje povratnu informaciju tako da ga to ne isprepada, time što ćete mu pružiti izbor. Na primer, možete reći nešto kao: „Koleginica ta-i-ta smatra da je trebalo da počnem prezentaciju rečenicom kojom sam je završila, a kolega taj-i-taj misli da sam postupila baš kako treba. Šta Vi mislite?“. Ovako postavljeno pitanje manje će uplašiti tu vrstu šefa nego: „Šta mislite o mojoj prezentaciji?“.
Nedovoljno kompetentan šef: za ovakvog šefa vam se čini da manje zna o poslu koji treba da obavlja nego vi. Najverovatnije je dobio nove obaveze a da nije prošao kroz potrebnu obuku za njih. Umesto da se nervirate što vaš šef ne ume da vam pruži neophodna upustva, iskoristite priliku da unapredite sopstvene sposobnosti (tražite da vas pošalju na obuku, recimo). I obratite pažnju na svaku priliku da vi popunite praznine, tako što ćete preuzeti neka od njegovih zaduženja onda kada šef nije u stanju da ih obavi ili tako što ćete ga pratiti na važne sastanke na kojima bi vaše sufliranje moglo da bude primećeno među njegovim nadređenima.
Beskrupulozni samopromoter: ambiciozan je, podržaće vas samo u onome od čega će i on imati koristi, a neće se ustezati ni da zasluge podređenih pripiše sebi. Njegovu podršku za projekte do kojih vam je stalo možete dobiti tako što ćete, u razgovoru s njim, podvući pozitivnu reakciju njegovih nadređenih do koje će neizostavno doći nakon uspešnog okončanja tog projekta (slobodno preuveličavajte, samo s merom). A sledeći put kad zasluge za vaš projekat pripiše sebi, upotrebite dve-tri upadice iz kojih će biti jasno ko je stvarno obavio posao (naravno, upadice ne smeju biti nepristojne niti: „Hej, ja sam to uradila!“, već detalji koje bi znao onaj ko ih je sam smislio ili sam uradio). Ukoliko su njegovi nadređeni iole kompetentni, biće im u svakom slučaju jasno kakav je vaš šef i za koga je verovatnije da je stvarno zasukao rukave i obavio posao.
Nažalost, neće uvek biti moguće izaći na kraj s nezgodnim ili lošim šefom. Nekada će vam jedino rešenje biti da promenite ili šefa (prebacivanjem na drugo odeljenje) ili kompletnu firmu, a dešavaju se i situacije da jednostavno u tom trenutku ne možete ništa osim da ćutite, trpite i nekako istrajete. Ipak, skoro uvek, bolje je pokušati da se izborite za povoljno rešenje problema nego da samo trpite i kasnije se svima žalite na šefa kretena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.