Problemi s kontaktnim sočivima?

Nosite kontaktna sočiva i, ma koliko se detaljno pridržavale uputstava o njihovom održavanju, ipak povremeno imate neprijatnosti. Oči vam se zacrvene, peku vas i suze. Veoma neprijatno (naročito kad je pred vama još pola dana zurenja u ekran kompjutera, a uz to imate da završite još gomilu stvari, a uveče i ćerkica ima predstavu u školi…).

Problem sa kontaktnim sočivima je taj što, ma koliko se ona stalno usavršavala, ipak ostaju strana tela u organizmu – a organizam baš i nije preterano sklon da prihvati strana tela. Ipak, moguće je da vaš problem ne potiče od nečega ozbiljnog i potencijalno opasnog; moguće je da je glavni „krivac“ za peckanje, crvenilo i suze taj što vam površina oka nije dovoljno snabdevena kiseonikom – a u tome vam od prilične pomoći može biti ishrana. Kako sad to?

Odgovarajuća ishrana utiče na zdravlje celog organizma, pa i očiju; da bi površina oka bila dovoljno snabdevena kiseonikom, neophodna je dobra prokrvljenost oka. U tom slučaju treba da konsumirate dosta svežeg voća i povrća, kao i da jedete ribu i piletinu barem tri puta nedeljno. Time obezbeđujete dovoljan unos proteina i vitamina A, koji su neophodni za obnavljanje tkiva. Isto tako, pomoći će vam i povećan unos namirnica bogatih vitaminima grupe B, jer su oni važni za metabolizam (namirnice koje bi trebalo da konsumirate: džigerica, mleko, jaja, pasulj, grašak, orasi, badem).

Još jedna veoma važna stvar, naročito značajna za prvu pomoć u ovakvim slučajevima: dokle god traju crvenilo i upala oka, korisno je da uzimate povećane doze vitamina C.

Dakle, bez panike; moguće je da će vam pomoći samo promena ishrane. Ukoliko pak crvenilo i upala ne prođu u relativno kratkom roku, obavezno posetite lekara – moguće je da postoji još neki uzrok vašim nezgodama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.